Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Месецът на Америка срещна експерти от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ с ученици от Кърджали

 21 Февруари 2020

Залата на бизнес инкубатора  се оказа тясна да побере всички желаещи да чуят  експертите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Срещата бе организирана в рамките на Месеца на Америка вчера и в нея участваха главен инспектор Светлин Лазаров, началник сектор „Дигитални анализи“ и Велислава Димитрова, специалист в отдел Киберпрестъпност в ГДБОП. Те представиха презентации по темата  компютърната сигурност и  говориха за предизвикателствата,  пред които се изправят младите хора, използвайки всички възможности на Интернет.

В рамките на продължилата близо час среща нееднократно прозвучаха думите -  не се доверявайте на всичко в мрежата, бъдете предпазливи и проверявайте съмнителни съобщения, не споделяйте лична информация. Една интимна снимка публикувана днес, може да се окаже пагубна за вас в бъдеще, каза пред младите хора Велислава Димитрова. Тя разказа и за онази порода хора наричани от специалистите хищтници или познатото на всички педофили. От своя страна главен инспектор Светлин Лазаров коментира възможните варианти да бъдем измамени или подведени в интернет пространството от недобросъвестни личности. Дори проникването в личния ви профил за развлечение не е  просто шега, а е престъпление, подчерта Лазаров и допълни, че трябва винаги да се внимава.

По думите му в българския Наказателен кодекс са инкриминирани всички видове компютърни  и компютърно-свързани престъпления. Повечето кибепрестъпления в момента се наказват със затвор от две до три години или с глоба от три до пет хиляди лева, каза още Лазаров.

Той обърна внимание на младежите и към новата специалност киберсигурност, която със сигурност ще бъде една от най-търсените в следващите години на пазара на труда.

Проявите от от Месеца на Америка продължават. Днес ученици от клубовете по журналистика в кърджалийските училища и от школите в Общинския детски комплекс ще имат възможност да участват в директна връзка със студиото на предаването „120 минути“ на БТВ с водещ Светослав Иванов. Срещата ще се състои в Общинския детски комплекс  от 15,30 часа.

Още снимки
 Прочитания: 1734 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign