Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Юсеин Ахмед: Ще искаме законова промяна, която да позволява заседанията на Общинските съвети да се провеждат чрез конферентна връзка  

 16 Март 2020

        Графикът за провеждане на заседанията на Постоянните комисии към Общински съвет Кърджали в подготовка на предстоящото мартенско заседание се запазва, но те ще бъдат закрити и ще се реализират в залата на Бизнес инкубатора. Това съобщи днес председателят на Общински съвет Кърджали Юсеин Ахмед. Той допълни, че  промяната е обсъдена на среща  с председателите на групите общински съветници  и представители на общинска администрация тази сутрин. Били са обсъдени и варианти и за датата, мястото и начина, по които да се проведе мартенското заседание на Общински съвет Кърджали. Решението заседанията на постоянните комисии  да бъдат на различно от обичайното място - сградата на общинска администрация, е във връзка със запазване на параметрите посочени в заповедта на министъра на здравеопазването за безопасно отстояние от 1,5 м. на лица намиращи се в закрити помещения.

      „Залата на Бизнес инкубатора дава възможност  за спазване на всички изисквания, посочени в Заповедта на министъра на здравеопазването, имайки предвид, че членовете на постоянните комисии са 9. Освен отстоянието на участващите в заседанието, ще бъдат реализирани и всички мерки свързани с дезинфекцията на помещението, в което ще се провеждат те.  Във връзка със спазването на всички противоепидемични мерки в условията на извънредно положение, заседанията ще бъдат закрити“, каза г-н Юсеин.

     Що се касае до провеждането на самото заседание на Общински съвет Кърджали, което бе насрочено за 25 март, е обсъден вариант то да бъде  изместено за края на този месец. Засега идеята е то да бъде проведено след  29 март, в залата на Дома на културата. Имайки предвид  динамичните процеси, ще бъде решено допълнително дали датата да бъде 30 или 31 март, или заседанието да бъде отложено за по-късен период, допълни още Юсеин Ахмед.

       За нормалната работа на общинските съвети председателят на кърджалийския вече е предложил вариант да бъдат провеждани непресъствени заседания, чрез реализиране на конферентна връзка. Този вариант обаче към момента не би могъл да бъде реализиран, тъй като не е разписан в законодателството. Поради тази причина  Юсеин Ахмед в качеството си на председател на Общински съвет Кърджали, в писмо чрез  НСОРБ до НС ще предложи да бъдат предприети законови мерки за промяна на законодателството.

    „Извънредното положение, което е обявено за страната не би трябвало да прекъсва работата ни, затова и с колеги общински съветници от Кърджали и други общини на областта обсъдихме възможности за друг начин на провеждане на заседанията на Общниските съвети. Тази сутрин проведох разговор и с директора на НСОРБ г-жа Георгиева и ще предприема  съответните действия, за да бъде променено законодателството в тази посока.“, каза Юсеин Ахмед.

 


 Прочитания: 1174 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign