Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проверяват по адреси пристигналите лица от рискови държави

 20 Март 2020

      От днес започват проверки по адреси на пристигналите  лица от  рискови държави на територията на община Кърджали,  дали изпълняват разпореждането на министъра на здравеопазването и спазват ли наложената им карантина. Проверките са по инициатива на Общинския кризисен щаб в Кърджали и ще бъдат правени с участието на двама представители на ОД на МВР и две медицински лица. Това съобщи днес на пресконференция  кметът на Община Кърджали инж. Хасан Азис, който е и председател на щаба.

    Той обобщи предприетите мерки  във връзка с ограничаването на заболяването от коронавирус в първите осем дни от наложеното извънредно положение в страната на територията на община Кърджали. Особено внимание бе обърнато на работата с кметовете на населени места и регистрираните към момента домоуправители, които имат важната роля да спомогнат за установяването на пристигащите от други населени места в страната хора и най-вече от посочените в заповедта на министъра на здравеопазването т.н. рискови държави.

    Към момента  на база проведено анкетиране и инструктаж на кметовете на населените места в общината са идентифицирани и карантинирани 98 жители на община Кърджали пристигнали от други държави. 28 от тях са от кв. „Боровец“, 26 от град Кърджали и 46 от населените места на общината.  Кметът посочи и държавите, от които идват те и това са 16 души от Англия, 40 от Германия, 11 от Испания, 15 от Франция, 16 от Холандия и двама от Швейцария. Всички  още днес ще бъдат посетени на адрес за спазване на карантината.

    Инж. Азис припомни, че с негова заповед домоуправителите, освен задължението да организират дезинфектирането на общите части на блоковете,  трябва стриктно и точно да спазват и режима за вписване на новопристигнали и новонастанени лица в домовите книги и да наблюдават карантинираните лица от входа или блока за спазване на изискванията към  наложена карантина.

   „Мисля, че това е ключов момент в нашата работа по отношение на идващите отвън хора, защото в Кърджали към настоящия момент няма установен случай  със заболяване и за да можем да предпазим нашите близки хора това, което трябва да се направи е да се увеличи контрола и да се установят хората, които идват отвън. Това е основната задача, към която сме се насочили в момента”, каза още инж. Азис.

    Заедно с Общинския кризисен щаб направихме организация по отношение координирането на действия  и контрола на предприетите ограничителни мерки,  но само времето ще покаже дали тази организация е достатъчна, посочи още  градоначалникът. Инж. Азис призовава не само вклюйчените в тази организация , но и всички жители на общината да бъдат активни, за да може да се идентифицират всички, пристигащи в общината. 

    Телефонът, на които може да се подават сигналите, е денонощен и е 0361 6 73 97.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1306 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign