Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

На 4 юни отбелязваме 90 години от рождението на кап. Георги Георгиев

 03 Юни 2020

В рамките на Инициатива „Мултикултурният град’2020” на 4 юни в координирано партньорство с Фондация „Кор Кароли” от Варна с 3 събития ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване и вписан в Книгата за рекорди на Гинес. Бъдещият мореплавател се ражда на 4 юни 1930 г. в 12:12 ч. в някогашния медицински център за офицери и военнослужещи към сградата на Военния клуб в Кърджали, която е най-старата сграда на военен клуб в България (1870).

По повод 90-годишнината на забележителния кърджалиец на стената откъм стария вход на сградата (към ул. „Рeпубликанска”) ще бъде вградена паметна информационна табела с текст на бълг. и англ. ез с размери 0,90 х 2,00 м. На 4 юни в Арт галерия Кръг се отваря за посещения гост-изложба от Военноморския музей във Варна с документални кадри от живота и световната обиколка на капитана, а на улицата на негово име в кв. „Възрожденци” ще бъде поставен указателен знак.

През 1976/77 кап. Георги Георгиев прави околосветска обиколка с яхта за 201 дни, 21 часа и 36 мин. и заради този уникален в историята на ветроходството рекорд той е наричан Яхтсмен № 1 на България за всички времена. Капитанът е почетен гражданин на Кърджали и Варна. Кърджалийци помнят, че в рамките на Инициативата „Мултикултурният град’2015” инициативен комитет издигна паметник на капитана в градската градина в чест на неговата 85-годишнина, като възстанови някогашния съществувал в района на язовирната стена барелеф върху 4-тонен постамент. За тържествената церемония пристигнаха гости от Фондация „Кор Кароли” във Варна, която повече от две десетилетия осъществява най-голямата международна ветроходна регата за килови лодки „Кор Кароли” в памет на кап. Георги Георгиев. За да поддържат незабравим огъня на преклонението пред подвига на моряка, в негова памет последователите му са създали награда за най-добро българско ветроходно постижение през годината – Златен глобус „Кор Кароли”, която се връчва всяка година на 20 декември на тържествена церемония във Варна от Фондация „Кор Кароли”.

Организаторите на тазгодишните събития в Кърджали, посветени на 90-годишнината на кап. Георги Георгиев, канят в 12:12 ч. на 4 юни (четвъртък) всеки, който желае и има възможност, да остави цвете на паметника в градската градина или под новата информационна паметна табела на стената на Военния клуб, или под указателния знак на ул. „Кап. Георги Георгиев” във Възрожденци, както и да посетят документалната експозиция в Арт галерията на бул. „Тракия” 3. Венци и цветя ще поставят на тези места Община Кърджали, Арт движение Кръг, капитаните Петър Милев и Жоро Ермишкин, председателят на УС на Морския клуб Николай Сурков, председателят на Общинския съвет на СОСЗР о.з. полк. Петър Щерев, Мирослав Шопов и кораб „Емона”, началникът на Военния клуб Ани Иванова, о.з.майор Минчо Гумаров и др. По обедно време на 4 юни пред дома на кап. Георги Георгиев във Варна ще се съберат почитатели от Фондация „Кор Кароли” и Община Варна, за да оставят цветя и венци.

Още снимки
 Прочитания: 1543 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign