Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци почетоха 90-годишнината от рождението на капитан Георги Георгиев

 04 Юни 2020

С редица прояви днес  кърджалийци почетоха 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване и вписан в Книгата за рекорди на Гинес. Бъдещият мореплавател се ражда на 4 юни 1930 г. в 12:12 ч. в някогашния медицински център за офицери и военнослужещи към сградата на Военния клуб в Кърджали, която е най-старата сграда на военен клуб в България (1870). Събитията са организирани в рамките на съвместната инициативата  „Мултикултурният град’2020” на Арт движение „Кръг” и Община Кърджали.

Точно в 12.12 часа пред Военния клуб бе открита паметна плоча, която указва мястото, където се е родил именитият ни съгражданин, а венци и цветя поднесоха кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, заместникът му Веселина Тихомирова, Галина димова от Арт движение Кръг, капитаните Петър Милев и Жоро Ермишкин, председателят на УС на Морския клуб Николай Сурков, председателят на Общинския съвет на СОСЗР о.з. полк. Петър Щерев, Мирослав Шопов и кораб „Емона”, началникът на Военния клуб Ани Иванова, о.з.майор Минчо Гумаров и др.

„Капитан Георги Георгиев е личност от световна величина, отдавна излязъл извън рамките на Кърджали, но прославил Кърджали навсякъде по света”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис. По думите му това е човек, с който ние можем само да се гордеем, да го почитаме и сочим за пример.  „В това отношение през последните години община Кърджали като че ли преоткри капитан Георги Георгиев, поставяйки негов бюст паметник в Градската градина, с наименуването на улица на негово име в кв. „възрожденци”, с почитането му по определени поводи какъвто е този. Мисля че кърджалийци познават и почитат капитан Георги Георгиев, а младото поколение ще го преоткрива”, каза още д-р инж. Хасан Азис.

Преди откриването на паметната плоча на една от стените на военния клуб бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на капитан Георги Георгиев. Там председателят на инициативния комитет за поставянето му в центъра на града, в градската градина”, ветроходецът Мирослав Шопов си спомни:

„Бюст паметникът на капитан Георги Георгиев беше монтиран на гребната база на яз. Кърджали, която реално от 25 години не функционира и достъпът до нея беше доста ограничен. Затова сметнахме, че е добре мястото на паметника да бъде в центъра на града. За да бъде достъпен за хората и да помнят кърджалийци, че в нашия град е роден един от най-големите ветроходци капитан Георги Георгиев, който е прославил България в целия свят и открил една много сериозна страница в българското ветроходство с първото българско участие в „Остар” и с околосветското си пътешествие”.   

Днес в Арт галерия Кръг се отваря за посещения гост-изложба от Военноморския музей във Варна с документални кадри от живота и световната обиколка на капитана, а на улицата на негово име в кв. „Възрожденци” ще бъде поставен указателен знак.

Още снимки
 Прочитания: 1373 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign