Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Отчетоха миналогодишния план за финансово оздравяване на общината, приеха нов за периода 2020 – 2022 г.

 30 Юни 2020

С 23 гласа „за”, 13 „против” и трима „въздържали се” Общинският съвет прие отчета на Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2019-2020 година и Плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2020-2022 година. Гласуването на двата документа бяха направени поотделно след общ дебат по тях. Той повтори в общи линии дискусията около приемането на отчета на бюджета на общината за миналата година.

Оздравителната програма получи критики от опозицията, която я нарече формална. Групата на ГЕРБ отказа да подкрепи оздравителния план на община Кърджали за периода 2020-2022 г. с аргумента, че той е в ущърб на хората и няма да подобри финансовото й състояние. Руслан Терзиев подчерта, че и старият, и новият оздравителен план са писани проформа, те не решавали проблемите, а ги задълбочавали.

В отговор общинският съветник от ДПС Елван Гюркаш поясни, че основната цел на документа е намирането на баланс между приходите и разходите на общината, която да може да изпълнява без затруднение своите функции, осигурявайки нормален живот на жителите й. Гюркаш подчерта, че мерките са последователни и имат дългосрочен ефект.

Тя заяви, че не приема определението за двата документа като формални, тъй като новият оздравителен план е по нов показатели, а не по старите, които вече са отпаднали след реализирането на политиките заложени в стария оздравителен план.

Новият е оздравителен план е сериозен документ и имаме волята да го реализираме, заяви в края на дебата кметът д-р инж. Хасан Азис. „Той е показател за отговорно поведение и е възможност за решаване на проблемите с конкретни мерки”, подчерта той.

Ще припомним, че мерките в новия оздравителен план бяха посочени от кмета на общината по време на общественото обсъждане на документа на 17 юни. Сред тях е тази за повишаване на ставките за местните данъци и такса смет, които областният управител е обжалвал в съда. „Предприели сме много сериозни мерки за намаляване на разходната част. Вече е преминал първия етап от оптимизацията на дейността на общината. То се изразява в намаляване на административните и стопански разходи. Преминал е и първия етап от оптимизацията на всички общински структури, които са с местно финансиране. Търсят се варианти за разходи, които общината не може да поеме. Правим също така една оценка за увеличаване на инвестиционните възможности в общината и в малките населени места, за да предизвикаме инвестиционен интерес. Идеята е да предизвикаме инвестиционната, включително и фамилната инвестиционна активност в малките населени места”, коментира по време на общественото обсъждане кметът д-р инж. Хасан Азис.


 Прочитания: 1350 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign