Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Проф. д-р Огнян Герджиков посети библиотеката в Кърджали

 23 Юли 2020

Проф. д-р Огнян Герджиков е дългогодишен преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е във Виенския университет и в Института Макс Планк в Хамбург. Автор е на десетки монографии, учебници, коментари, студии и статии, в областта на гражданското и търговското право, издадени на български, немски, английски и руски език. Автор е и на художествена литература - поезия и мемоаристика.

В трогателна среща се превърна гостуването на проф. д-р Огнян Герджиков в регионална библиотека „Никола Вапцаров” – Кърджали.  Той  дари на библиотеката  повече от 150  тома литература.  Книги са събирани в продължение на години и са от личната библиотека на дарителя. Това са произведения, които той с удоволствие е чел и препрочитал в годините, а сега желанието му е, дарявайки ги на библиотеката,  те да станат достояние  на по - голям  брой любители на литературата. Изданията са от различни отрасли на знанието – изкуство, художествена, научна, справочна и друга литература. В непринудения разговор с библиотечните специалисти проф. Герджиков сподели , че е радостен отново да посети град Кърджали, и че решението му да направи дарението точно тук не е случайно.

В книгата за впечатления той изрази задоволството си от гостуването в библиотеката и изрази надежда, че дарените от него книги ще стигнат до повече читатели. С  това  негово послание се постави началото на една нова за нашата  библиотека инициатива дарителите и гостите ни да оставят свои думи за бъдещите поколения.

Проф. д-р Герджиков отнесе със себе си дар от директора на регионална библиотека Елисавета Кехайова  акварела „Звън”, от местен художник,  с пожеланието  винаги когато погледне тази картина  да чува звъна на родопските чанове.

Преди да отпътува професорът  прие поканата да ни гостува отново и да представи пред  кърджалийските любители на писаното слово новите си книги, в които чрез поезията  пресъздава и преподава правото.   Прави правната материя по-достъпна, по-разбираема,  по-смилаема  и по-запомнящата се.   Новите му книги  със  стихове  ще ви разсмеят и ще ви убедят, че за да пишеш в такъв стил трябва да притежаваш смелостта и знанията на утвърдения университетски учен и юрист  проф. Огнян Герджиков.

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт „Макс Планк". Асистент при проф. Нисим Меворах, а по-късно професор по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски". Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-то Народно събрание. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-то Народно събрание.

Носител е на орден "Стара планина".

 

Още снимки
 Прочитания: 624 пъти


2018-2020 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign