Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За 14-та поредна година община Кърджали организира отбелязването на празника Ашуре

 29 Август 2020

Днес , 29.08. 2020 г./ събота/ от 11.00 часа в Кърджали, на Пазара на производителите, в близост до централната джамия беше  раздадено ашуре на 2000 души при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки.. Отбелязването на Деня Ашуре се организира от община Кърджали за 14-та поредна година. Празникът, символизиращ толерантността, мира и разбирателството събра отново  на едно място и мюсюлмани, и християни по време на месец Мухаррем.По традиция в раздаването на вкусното  ястие се включиха  кметът  на общината д-р инж.Хасан Азис, районния мюфтия Бейхан Мехмед, енорийския свещеник отец Петър Гарена, присъстваха още ексмюфтията Фикри Сали, председателят на ОбС Юсеин Ахмед, зам.-председателя на ОбС Лятиф Расим, общински съветници, кметове на населени места и др.

Ашурето беше пакетирано предварително и раздадено на присъстващите кърджалийци. Раздадени бяха и над 500 маски на присъстващите.

„Решихме да отбележим  и тази година празника заедно с партньорите си, въпреки пандемията. Взехме това решение и организирахме събитието  за да спазим традицията, затова защото  Ашуре е олицетворение на нашето единство,  знак на нашата толерантност, затова че благодарение на нашата традиция, единство и толерантност ще преодолеем  и тези трудности“, каза в приветствието си д-р инж.Азис.Отец Петър и Бейхан Мехмед също поздравиха мюсюлманите и християните от града, които за пореден път  са заедно.

Още снимки
 Прочитания: 1418 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign