Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартираха дейностите по изграждане на пешеходен мост в парк Арпезос Север

 10 Ноември 2020

Стартираха дейностите по изграждане на пешеходен мост в парк Арпезос Север. С изграждането му ще се преодолеят различните нива на парк Арпезос, като е предвидено той да обслужва смесен поток от  пешеходци и велосипедисти, съобщи зам.-кмета на община кърджали инж. Катя Митовска. 
От архитектурна гледна точка проектът на моста  акцентира на симетрията по надлъжната ос наподобявайки отворени крила на пеперуда, а в изглед визията на съоръжението следва затихваща вълнообразна форма. Дължина на  моста е 111,30 м., дължина на пешеходната част – 103.12 м, а 
широчината на пешеходната част – 4.46 м.
Пешеходната платформа  ще бъде със светла широчина от 4 метра, а настилката от профилиран декинг, който е изключително здрава и издръжлива подова настилка, предназначена за открити пространства с голямо натоварване. В конструктивно отношение съоръжението представлява система от 3 двойки стоманени дъги. Върху тях е окачена връхната конструкция посредством стоманени  спирално усукани въжета от затворен тип, обясни инж. Митовска.
Проектант на моста е на Трансконсулт-22 ООД – град София, а  изпълнител – „Екип холдинг“. Срокът за изпълнение  на поръчката за изграждането на мостовото съоръжение е 210 дни.

Общият устроиствен план предвижда под мостовото съоржение да  бъде изградена улица „Арпезос“, която  ще осъществява връзката между Пазара и бул. Булаир, но реализирането й не е включено в рамките на проекта.За изграждането на улицата ще бъдат търсени допълнителни скредства, уточни инж. Митовска.

 

Още снимки
 Прочитания: 1455 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign