Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Заради КОВИД кризата кметът д-р инж. Хасан Азис оттегли предложението за повишаване на данъците

 26 Ноември 2020

Заради КОВИД кризата и в предвид на осъзнатата наша отговорност като ръководство на община Кърджали, ние няма да предлагаме увеличение на данъците. Това заяви по време на общественото обсъждане на  промените в Наредбата за определяне на местните данъци кметът д-р инж. Хасан Азис. По думите му точно във този момент на изпитание пред всички, общинското ръководство няма да натоварва кърджалийци с допълнително данъчно бреме.

За съжаление имаше прибързани оценки, в това число и обвинителни, преди да са чули позицията на общината, което е знак за много ниска степен на държавническо мислене и поведение. Така д-р инж. Хасан Азис определи думите на областния управител изречени преди дни на пресконференция, че намерението за вдигане на данъците в условията на КОВИД-пандемията е „пир по време на чума”.

„Това поведение граничи с безпринципност и безотговорност. Сега не е времето за популизъм, сега не е времето за обявяване на война между институциите. Сега е времето да се покаже държавническо мислене и отговорност. До този момент аз не виждам това в политическото говорене на представителя на държавата в Кърджали”, категоричен бе кметът д-р инж. Хасан Азис.

По думите му пандемията от КОВИД 19 няма цвят, кризата не избира дали си в управлението или в опозиция. „Пандемията е едно общо предизвикателство и затова призовавам за повече отговорност, съзнание, държавност от всички нас, независимо кой на каква позиция в обществото е”, коментира градоначалникът.

Независимо, че промените в Наредбата за определяне на местните данъци няма да се разглеждат на този етап, д-р инж. Хасан Азис  акцентира върху необходимостта от повишаване на ставките на местните данъци.  

По думите му в момента община Кърджали по отношение на приходите от местни данъци и такси се намира на едно от последните места в България. Те са едва 30 процента, при необходими 50-70 на сто за провеждане на целенасочена самостоятелна политика. „От 2016-2019 година, поради политически заигравания и безотговорно отношение от страна на представителя на държавата, нашите приходи са спаднали от 30 на 27 процента през 2019 година. В същото време за последните 10 години минималната работна заплата се е покачила два пъти и половина. Индексът на потребителски цени и  инфлацията е повече от 20 процента. „В същото време ние имаме завишени ангажименти, които община Кърджали поема. През последните 3-4 години дофинансираме със собствени приходи разликата в отчисленията , които събира държавата съгласно Закона за управление на отпадъците, която е в размер на 1 058 000 лева”, посочи кметът. По отношение на имуществените данъци, той подчерта, че в останалите областни градове от човек се събират средно по 176,12 лева, докато в Кърджали тази сума е близо 80 лева.    

Другият пример, който даде д-р инж. Хасан Азис бе с данъка върху недвижимите имоти. Ако за един апартамент от 97 кв.м. в Зона 1 на Кърджали данъка е 41,85 лв, то в София за същия апартамент данъкът е 124 лева, във Варна е 125 лева, в Бургас е 84 лева, в Пловдив е 74,60 лева. В Хасково, Перник и Русе – близо 70 лева.

Независимо от всичко ние успяваме да провеждаме една нелоша градивна, социална, инвестиционна, икономическа  общинска политика, с което печелим доверието на хората, подчерта в края на своето изказване д-р инж. Хасан Азис.  

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1431 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign