Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Арт движение Кръг представя: 14-годишната Серай Мехмед, чиято мечта е да преподава математика в Харвард

 07 Декември 2020

Арт движение Кръг посреща 8 декември с представяне на едно талантливо 14-годишно момиче, което казва за себе си следното: "В 5-ти клас, докато изучавах геометрия, намерих връзка между рисуването и математиката. Когато гледам картина или снимка, започвам да виждам математически пространството, разделено на квадранти. После търся съотношението между тях. После виждам вътрешната композиция и съотношението спрямо пространството. Картините и стихотворенията, ако изглеждат като формула, те ще бъдат във формулата на Питагор."

Серай Семай Мехмед не е студентка. Но празнува 8 декември, вярна на мечтата си един ден да завърши Харвард, а после да преподава математика там. Родена е и живее в Джебел. Сега е на 14, от миналата година учи в паралелка с английски и немски в ЕГ „Христо Ботев”-Кърджали. През 2019 г. получава специалната награда в националния конкурс за детска рисунка „Вълшебният свят на Родопите”, а през 2020-та печели първо място на състезанието по шахмат на националния математически лагер в село Рибарица, общ. Тетевен. Рисува и играе шах от малка. Тя е и едно от най-иновативните момичета в класа по визуални изкуства в Арт галерия Кръг.Но математиката е истинската й страст.

Така че най-сложният въпрос е: каква е Серай? Художничка, математичка или шахматистка.Има любим художник, от който се учи – това е беларуският художник Леонид Афремов от еврейски произход.Серайизучава и следва неговите техники за рисуване с нож-шпатула.Някои историци го смятат за най-продавания художник в света, досега са продадени повече от 10 млн. негови картини и щампи. На националния математически лагер в. Рибарица Серай печели възхищението на гост-преподавателите по математика от страната и на ръководителя си проф. д-р Росен Николаев от Икономическия университет-Варна със свои рисунки на университета в Кембридж и с портрети на Питагор, вдъхновени от техниката на Афремов.

„За мен беше изключително сантиментално да нарисувам Питагор – казва Серай, –  защото с него се започва всичко в света на науката. Малко се знае за неговия живот. Но най-важното за Питагор е, че той съумява да открие смисъла на живота и сътворението на Вселената… чрез математиката. Той е бил интелигентен, буден, ученолюбив, с ораторски качества, добър спортист. На 17 г. взема участие в Олимпийските игри. Освен това свири на лира, пише поезия, рецитира Омир, занимава се с метафизика, математика, астрономия, етика и педагогика. Една от централните идеи в учението му е, че обяснение за сътворението на Вселената може да се открие в изучаване на числата. Главен девиз на питагорейците става идеята, че “Всичко е число”.

Серай е ученичка по шахмат на дядо си Сали Яшар, който дълги години е директор на основното училище в Джебел, водил е и курсове по шахмат, а учениците му  се класират на много състезания. За 8 декември Арт движение Кръг представя в Арт галерията нейни математически модели на шахматни игри, избрани картини от собственото й творчество, геометрични конструкции и математически решения, страници от любимата й книга „Книгата за математиката” от Клифърд Пиковър, от която получава знания и факти за математически открития, за 57-то измерение и задачи от миналото, които са били решени през настоящото десетилетие.

Заради многото дарби на Серай Семай Мехмед вероятно един ден и за нея може да важи крилатата реплика: „Тя стана математик, защото за математиката се иска повече въображение, отколкото за изкуството“.

 

Още снимки
 Прочитания: 1572 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign