Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци склониха глава пред паметта на падналите за освобождението на България

 03 Март 2021

Независимо, че заради противоепидемичните мерки бе отменено организираното честване на националния празник на България 3 март,  хиляди кърджалийци, индивидуално и от обществени и политически организации, и ученици от училищата в Кърджали, склониха глава пред подвига на падналите за свободата на България преди 143 години по време на Руско-турската война от 1877/78 година. Сред тях беше и ръководството на община Кърджали в лицето на кмета д-р инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят Себахтин Риза, а също и народният представител Адлен Шефкет, общински съветници, енорийският свещеник отец Петър Гарена и бившия главен мюфтия Фикри Сали.  

Малко преди 11 часа те поднесоха венци пред паметника на руския воин в градинката пред храма „Свети Георги Победоносец”, а малко по-късно и пред паментника на освободителите в Градската градина.

Заради неорганизирания характер на честването на 3 март кметът д-р инж. Хасан Азис не произнесе слово пред кърджалийци, но своевременно написа в страницата си във фейсбук:

„Всяка година на тази дата страната ни възкръсва за нов живот – денят събира в себе си родолюбието и свободата, но и преклонението пред нашите герои.  Трети март винаги е бил символ на свобода, - а днес за първи път в новата ни история свободите на много хора са ограничени заради коронавирусната пандемия. По никакъв начин вирусът, обаче, не трябва да ни спира да отдадем почит към духовното величие и патриотичната саможертва на хората, дали живота си за свободата на  България”.  И още: „На 3 март 1878 г., бе подписан Санстефанският мирен договор, с който отбелязваме края на една война, но и факта, че една империя признава свободата на един малък, но силен народ. Вярвам, че Трети март ще ни напомня, че Освобождението и свободата имат своята безмерна цена, платена с живота на 200 000 воини за онази „чиста и свята република”, мечтана от Левски и така мила за всяко българско сърце”.

 

 

Още снимки
 Прочитания: 923 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign