Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За 17 поредна година кмета, попа, мюфтията и даскала изпиха третомартенското кафе на толерантността

 03 Март 2021

За 17 поредна година кметът д-р инж. Хасан Азис, отец Петър Гарена, мюфтията Фикри Сали и учителя Байрям Юсеин изпиха третомартенското кафе на толерантността. Това се случи след като поднесоха венци и цветя пред двата паметника, символизиращи освобождението на България – паметникът на руския воин и паметникът на освободителите в градската градина. Преди да изпият кафето на толерантността четиримата се закичиха с мартеници.

Традиционното ни кафе е знак на диалог, разбирателство, взаимна обич и грижа за другия, знак на дълбока човещина, каза д-р инж. Хасан Азис. Какъв знак би бил ако тази година не се бяхме събрали на третомартенско кафе, попита риторично той. И бе категоричен: „Няма да допуснем по никакъв начин в Кърджали да бъдат всявани опити за разделение - традиционното ни „кафе“ е завещано от историята като един от най-здравите модели на обществото ни”.

 По думите на кмета в историята на Кърджали няма случай на противопоставяне между етноси или религии - напротив, различните винаги заедно са показвали отношението си към властите. „Затова традицията ни е знак за нашето единение, за нашето по-добро опознаване и осъзнаване на отговорностите, знак за нашия живот, който живеем в заедност. Могли сме да намерим причина за раздори и раздели, но ние векове наред живеем заедно, живеем тук и сега, днес. Рамо до рамо”, подчерта градоначалникът. Той изрази убеденост, че в основата на всеки един празник, какъвто е и днешния, стои обединението между хората.

Своите послания за заедност и толерантност отправиха и останалите участници в срещата – учителят Байрям Юсеин, мюфтията Фикри Сали и отец Петър Гарена.  

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1034 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign