Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали с награда за Перперикон

 19 Март 2021

Община Кърджали получи наградата „Перперикон-светилище на десетилетието“ на юбилейна церемония  от  кампанията  за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство „Чудесата на България“ на в."Стандарт". В тържеството,  проведено  днес в столичния хотел "Маринела" участваха   българският еврокомисар Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в 44-ото НС Вежди Рашидов, кметове на общини, историци, археолози. В юбилейната 10-а година кампанията "Чудесата на България" се провежда с международното партньорство на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра", чийто президент е световноизвестният тенор маестро Пласидо Доминго.

Наградата на зам.-кмета на община Кърджали Тунджай Шюкрю  връчи еврокомисарят Мария Габриел. Тунджай Шюкрю  благодари от името на кмета на община Кърджали д-р инж.ХасанАзис и от свое име за заслужената награда за  Археологическия комплекс «Перперикон», който предлага неповторимо съ­четание от уникалност в архитектурен, исторически, природен и мултирелигиозен аспект. На сцената с него се качи и археологът проф. Николай Овчаров.

 Критериите, по които организаторите са подбрали обектите – „чудеса на десетилетието“, са извършена реконструкция и консервация, социализация и дигитализация, приходи от туристически услуги, включване в регионален маршрут, допълнителни атракции.  Тазгодишните лауреати са определени след едномесечно гласуване.

Още снимки
 Прочитания: 1676 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign