Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът д-р инж. Хасан Азис награди с „Почетен знак на община Кърджали – златен” строителя на Кърджали Емил Младенов

 29 Април 2021

По случай 80-годишния юбилей на един от най-изявените строители на Кърджали Емил Младенов, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис му връчи наградата „почетен знак на община Кърджали – златен”. Това стана в гостната на кмета в присъствието на членовете на Управителния съвет на Строителната камара в града.

Освен за дългогодишната му дейност като строител, наградата е  присъдена и за активната обществена дейност, в това число и за дарителството, което Младенов осъществява на територията на община Кърджали, каза кметът д-р инжж. Хасан Азис, който представи факти от биографията на носителя на това престижно отличие.  

Емил Младенов е роден на 26 април 1941 г.в село Якимово, област Монтана.  Гимназиалното си образование завършва във гр.Вълчедръм и София.Дипломира се във Висшия институт по архитектура и строителство със специалност хидроинженерство.  Идва в Кърджали по разпределение през 1966 г. Започва кариерата си на яз.”Кърджали”. В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г.началник на язовира.В периода 1974-1975 г. е главен инженер на”Изграждане на селищни системи”. През 1975 г. е назначен за главен инженер  на Строителното управление, а по късно на СМК. Става директор на Домостроителния комбинат. В навечерието на демократичните промени  отново е главен инженер на „Хидрострой”.Той приключва яз.”Боровица”.  Инсталира шлюза, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва пречиствателната станция за питейни води и водопровода от Ненково за областния център.

1989 г. е повратна за него. Подхваща частен бизнес.Оглавява фирма „Универсалстрой Инженеринг”.Изгражда  пречиствателна станция на ОЦК.

 Години наред строи. Освен в Кърджали и в Димитровград и Търговище.

Емил Младенов има голям принос в урбанизацията на Кърджали. Участва в първата копка и изграждането на кв.”Възрожденци” и Домостроителния комбинат.

 Постиженията му в хидростроителството също са безспорни.Под негово ръководство спускат саваците за завиряването на язовирите „Кърджали” и „Боровица”

Проектира в съавторство и изгражда над 10 микроязовира в областта.Сред тях са тези при Карамфил,Черноочене,Даскалово

  Емил Младенов е бил дълги години председател на Стопанска камара в Кърджали.В момента оглавява Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Емил Младенов е бил един мандат президент на Ротари клуб Кърджали.

На свой ред той сподели свои мисли за миналото и настоящото на Кърджали и благодари за признанието от страна на общината. Той изтъкна имената на трима кмета, които според него са направили нещо значително за Кърджали, а това са Петко Калчев, Димитър Милев и сегашния градоначалник д-р инж. Хасан Азис.  

По време на връчването на наградата Джавдет Адем от Строителната камара заяви, че от тяхно име Емил Младенов ще бъде предложен за удостояване със званието „почетен гражданин на Кърджали” на тържествената сесия по повод Деня на Кърджали през октомври.

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 946 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign