Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът д-р инж. Хасан Азис откри паметен знак на ЖП гара Кърджали по случай нейната 90-годишнина

 07 Юни 2021

Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис  откри паметен знак на ЖП гара Кърджали, посветен на 90-годишнината от пристигането на първия влак в града и откриването на ЖП-гарата. Това е последното събитие от програмата на „Мултикултурният град-2021” за този сезон. В церемонията по откриването на паметната плоча и експозицията от архивни кадри проследяващи събития от 30-те години на 20 век, участваха още заместник-кметовете инж. Катя Митовска и Тунджай Шукрю, експерти от общинската администрация, общински съветници. Тук бе и началникът на гарата в Кърджали.   

2021-ва година е година на железопътния транспорт в Европейския съюзи това е още едно основание да бъде поставен паметен знак за годишнината на жп гара Кърджали и постоянна експозиция от архивни кадри в чакалнята за пътници, което се осъществява в партньорство с ДП Национална компания Железопътна инфраструктура-София”, каза ръководителят на Арт движение „Кръг” Радост Николаева.

Тя разказа за етапите на строителство на Главна железопътна линия 4 от  от Националната железопътна мрежа на България – Русе-Подкова, част от която е и участъкът от Маслиново до Кърджали. „Той е открит на 8 ноември 1931 г. в 10:30 ч.,когато на новооткритата жп гара в града пристига дългоочакваният първи влак, идващ от Хасково и посрещнат от цялото гражданство. С това знаменателно събитие е свързана надеждата, че започват по-благодатни дни за живота, търговията и индустрията в Източните Родопи”, разказа Радост Николаева.

„Както електрофикацията, така и ЖП-комуникациите са част от развитието на регионите, независимо дали става дума за нашата страна или за чужбина. С построяването на ЖП-гарата в Кърджали градът става важна свързана част от страната ни със своя много важен принос за развитието на региона – за икономиката, за предвижването, за културата.   

В по-развитите държави ЖП транспорта се явява много успешна алтернатива на автобусния, автомобилния и въздушния транспорт. Сигурен съм, че и в нашата страна ще дойде времето когато ЖП транспорта ще заеме своето водещо място за превоз както на товари, така и на пора.

Този паметен знак, който е инициатива на Арт движение „Кръг”, подкрепена от общината, е знак за това, че това е било мястото, което е било основа за развитието на Кърджали през годините. Той е и послание за това, че ние очакваме времето, когато гарата ще заеме своето подобаващо и водещо място в живота на хората”, каза кметът д-р инж. Хасан Азис. .

Пред присъстващите той сподели идеята на 8 ноември, по случай 90 години от откриването на ЖП-гара Кърджали, да се направи една пътуваща изложба с влак, която да тръгне именно от тук.    

 

 

Още снимки
 Прочитания: 1754 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign