Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Виртуалният пътеводител за ученици "Перперикон" вече е факт

 12 Юни 2007

Виртуален пътеводител за ученици “Перперикон”, създаден по проект “Живо наследство”, финансиран от програма INTERREG ІІІ В CADSES и Програма ФАР, представиха днес възпитаници на ГПЧЕ “Христо Ботев” и СОУ “Йордан Йовков”. Презентацията бе проследена с интерес от кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис, началника на РИО –гр.Кърджали Надя Джуджулова, експерти от инспектората, общински специалисти и ученици.
Виртуалният пътеводител е разработен с подкрепата на Регионалния исторически музей-Кърджали и двете пилотни училища.В детайлизирането на концепцията му са взели участие както учители по история , география и информационни технологии, така и експерти от музея. В изпълнението се включиха 36 ученици на възраст от 15 до 17 години.
Виртуалният пътеводител за ученици “Перперикон” е резултат от тримесечния труд на участниците в проекта. С благодарност за добре свършената работа днес към тях се обърна кметът инж.Азис, който връчи грамоти, енциклопедии и речници на всички ученици, включили се в проекта.
В изпълнението на проект “Живото наследство” водещата организация е Залцбург ресърч форшунггезелшафт – Р Австрия с партньори: Отдел за закрила на историческите места на Залцбург, Р. Австрия; Област Горлице, Р. Полша; Община Урбино, Р. Италия; Община Холоко, Р. Унгария; Регион на Йонийските острови, Р. Гърция; Център за икономически стратегии и анализи и Община Кърджали, Р. България; Асоциация Моуритикс, Р. Румъния.
Целите, които си поставят инициаторите са свързани с утилизирането на световното наследство в CADSES региона; стимулиране икономическия просперитет, социалната кохезия и промоцирането на регионалната идентичност, събиране на различни групи от регионалните сектори – туризъм, културно наследство, образование, младежки организации и др.;стимулиране на културния туризъм, промоцирайки регионалните икономики,както и реализиране и развиетие на две конкретни пилотни дейности в различни места “Световно наследство”.
Проектът е с продължителност 17 месеца /от декември 2006 до май 2008г/,а неговата обща стойност е 1 057 091 евро, а финансовата рамка на дейностите в България е 76 220 евро като съфинансирането от българските партньори е 25 %.
До седмица пътеводителя ще бъде качен на интернет страниците на двете пилотни училища и община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1921 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign