Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дадоха имена на 47 улици в Кърджали

 20 Юни 2007

47 улици в Кърджали ще носят имена на изтъкнати личности от Възраждането, на българи, имащи принос към нашата и световната история и наука и на известни кърджалийци .Това решиха днес общинските съветници след продължилите близо час дебати по време на редовното юнско заседание.
В началото те бяха запознати с предложенията на назначената със заповед на кмета специална комисия, в състава на която участваха общински експерти, представители на културни институции и общински съветници. След проведени четири заседания в периода 8-19 юни са селектирани предложенията, постъпили в общинска администрация от граждани, експрети от РИМ и Гражданско сдружение “Европейски демократичен път”.Днес свои предложения дадоха и общински съветници, две от тях бяха приети, след което местният парламент утвърди решението за именуване на улици в кв. „Възрожденци” и централната градска част. С него се задължават собствениците на новопостроените сгради на посочените улици да регистрират своя адрес в сътвествие с новите имена. Без промяна остава номерацията на старите сгради и жилищни блокове.
Сред утвърдените имена на улици в кв.”Възрожденци” са тези на изтъкнати български писатели-Елин Пелин, Захари Стоянов, Ангел Каралийчев и Ран Босилек. Част от улиците са именувани на български възрожденци –Райна Княгиня, Ангел Кънчев, Райко Жинзифов, Никола Фичев, Добри Чинтулов и Сава Филаретов.
Не са пропуснати и имената на известни природни и исторически забележителности -Силивряк, Моняк, Арпескос и Белите брези. Сред избраните имена на улици са и тези на известни личности свързани с града и региона –Иван Балкански, бившия кмет на Кърджали Петко Калчев, поетесата Петя Караколева, Кадрие Лятифова, писателя от Ардино Сабахатин Али, Реджеб Кюпчу и първата учителка в Източните Родопи Параскева Ванкова.
Пет улици в централната градска част и кв. “Студен кладенец” също вече имат имена. Това са улиците - “акад. Любомир Милетич“, “Незнаен войн”, “Аграрна”, ”Промишлена” и “Търговска”.


 Прочитания: 5029 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign