Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът: Доплащанията на местните данъци са резултат от войната, която водеше бившият областен управител

 25 Ноември 2021

Близо 1,5 милиона лева при 100 процента събираемост се очаква да влезнат в общинската хазна от доплащанията на местните данъци и такси за периода 2020-2021 година, които се наложиха след решение на ВАС. То реабилитира решенията на Общинския съвет от декември 2019 години за вдигане на ставките, в последствие обжалвани от бившия областен управител Никола Чанев и уважени от Административния съд в Кърджали. Това стана ясно от думите на кметът д-р инж. Хасан Азис, който даде нарочен брифинг по темата.

Той подчерта, че доначисленията са в резултат на водената институционална война между Общината и Областната администрация за посочения период от време.

„Това е коледният „подарък” на Никола Чанев за кърджалийци“, каза д-р инж. Хасан Азис. „това доплащане в никакъв случай не е по вина на общината, на общинската администрация, на Общинския съвет. Доплащането е на база съдебно решение на ВАС. А е следствие на институционалната война, която водеше бившия областен управител Никола Чанев, обжалвайки всяко решение на Общинския съвет, касаещо размера на местните данъци и такси и такса битови отпадъци”, коментира кметът. Той посочи изявления на Чанев в медиите, според които в следствие на обжалванията, на кърджалийци са спестени по 100 лева от местни данъци и такси. „как така ги спестихме, след като сега, след решението на ВАС, трябва да ги доплащаме?”, попита риторично кметът. И подчерта, че от битката между институциите страдат хората на общината.

По думите му сега с решение на Общинския съвет е премахната лихвата към дължимите суми, както и възможността за получаване на 5 процента отстъпка, ако дължимите доплащания се извършат до края на тази година.


 Прочитания: 828 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign