Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис участва в Инициативата „В40 Balkan Cities Network“ в Истанбул

 30 Ноември 2021

Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис присъства на откриването на Инициативата „В40 Balkan Cities Network“ в Истанбул. Конференцията „В40 Balkan Cities Network“  се  провежда  по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.  За участие в нея са поканени кметовете на по-големите градове в региона, на Белград, на Котор, на Подгорица, на Сараево, на Скопие, на Одрин, на Солун, на Тирана, на Атина, и много други.

В първия ден на Инициативата бе взето решение за създаването на постоянен секретариат, който да свързва градовете по въпроси, свързани със Зелената сделка на ЕС, с цифровизацията, кръговата икономика, демокрацията, и др. Всички участници  се обединиха около принципа на конференцията „Щастливи градове, щастливи хора“.

Във втория ден кметовете на градовете се очаква да подпишат декларация с общите цели, визия и път на развитие. Освен по приоритетите на ключовата Зелена сделка на ЕС, се стигна до обединие и по теми, свързани с демокрацията и спазването на човешките права, туризма, икономиката, за подкрепа на образованието, и за подкрепа на бизнеса като цяло.

Следващата година конференцията ще се проведе в Атина под любезното домакинство на кмета на Атина Костас Бакоянис.

В рамките на форума кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис предложи и България да бъде домакин на някоя от по-нататъшните срещи на престижната Инициатива.

В своето изказване той подчерта, че  от българска страна ще съдейства за разширяването на организацията с нови градове, и предложи в организацията да бъдат включени и различни местни университети, които да допълват и доразвиват темите и общите цели на организацията.

Още снимки
 Прочитания: 568 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign