Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Д-р инж. Хасан Азис: Държавата трябва да се намеси и да подпомогне общините при преодоляване на проблема с високите цени на електроенергията и горивата за отопление

 17 Януари 2022

Повече от два пъти са нараснали задълженията на община Кърджалии за електроенергия и горива за отопление за месец ноември 2021г. спрямо същия период на 2020г. Най-голям дял имат сферите образование и социално осигуряване, подпомагане и грижи. Не малко са и фактурираните вече средства за улично осветление. Това съобщи днес кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, като отчете че общите фактурирани задължения за електроенергия за ноември 2021г. са в размер на 317 007лв., а за горива за отопление – 103 020лв. при 158 280лв. за ток и 55 560лв. за горива за отопление за същия период на 2020г.

„Община Кърджали не прави изключение от положението в което се намират всички други общини в страната. За това ние също предвиждаме програма за икономии в следващите месеци, чрез която рестрикциите да не бъдат усетени в голяма степен от гражданите“, обясни кметът.  

Това по думите му, няма да бъде достатъчно, защото високите цени на електроенергията и горивата ще накарат общините да режат от капиталовите си разходи, заложени за ремонти на улици и тротоари, на училища, детски градини, на паркови зони.

Прогнозните разходи за периода декември 2021г. – май 2022г. сочат, че при тези темпове на цените на община Кърджали ще са необходими средно по 500 000лв. на месец за електроенергия и горива за отопление. За това в момента НСОРБ събира данните от всички общини, за да може да се предвиди с колко са нараснали разходите за отопление и ток.

Резките и значителни увеличения на общините се отразяват пагубно за общинските бюджети, категоричен е д-р инж. Хасан Азис. Според него държавата трябва да подпомогне финансово общините, така както се подпомага и бизнеса.

„Държавата трябва да се намеси в този процес веднага след приемане бюджета на страната. Той от своя страна трябва да бъде кризисен, тъй като ние сме намираме в криза, вследствие на ковид. Тя е не само здравна, но и икономическа, в приходите и в дейностите, които генерират приходи“.

Според кърджалийският градоначалник, който е и заместник-председател на  НСОРБ самото подпомагане на общините трябва да започне в най-скоро време. Първо предложенията за подпомагането трябва да бъдат приети в новия бюджет на страната и веднага след това да започне същинското подпомагане на общините. Това трябва да стане, за да  може след март месец общините да успеят в голяма степен да изпълняват ангажиментите си по отношение на капиталовите си разчети.

 


 Прочитания: 796 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign