Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стоян и Елица пяха в Кърджали

 22 Юни 2007

Текат последните дни от тазгодишния Международен арт фестивал “Перперикон2007”. Снощи над 2000 кърджалийци и гости от страната и чужбина присъстваха на концерта “Вода и огън” на музикантите- Елица и Стоян, които покориха конкурса „Евровизия” и направиха за пореден път българската култура световно достояние.
Концертът им започна малко след 21:00 ч. на Арена”Спартак” и продължи повече от час.Над два часа Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Стунджи раздаваха автографи и отговаряха на въпроси на журналистите и на своите почитатели.
“Вашата музика е музика на бъдещето,горди сме ,че сте българи,чрез музиката вие ни въвеждате в светове с други измерения”,това бяха най- честите коментари на зрителите,присъствали на спектакъла .
Проявите от фестивала продължават и днес.За колорита му допринесоха и музикантите от Перу.Макар официалното им представяне в програмата да предстои тази вечер на площад България от 18 часа и по-късно пред комплекс” Рилите “,членовете на “Синфронтера” избраха сутрешните часове и непринудената атмосфера на Градската градина, за да поднесат на кърджалийци автентична перуанска музика с индиански мотиви.
Любителите на театъра и тази вечер ще могат да гледат постановка.Тя е на Детски театър “Ромео и Жулиета” –Москва. На сцената на Дома на културата от 19 часа ще започне постановката “Цяло лято в един ден”.
Не по-малко интересни са и утрешните прояви в афиша на артфеста.
От 11 часа в храм “Свети Йоан Продром “в кв.Веселчане ще бъде изнесен концерт на формация “Юлангело”.Формациьята е създадена като акапелно трио през 1998 година.В репертоара си певците от състава се обръщат назад към литургийното източноправославно църковно пеене,към автентичния фолклор и се стремят чрез интерпретацията си да осъществят връзката между музикалната история и съвременната чуствителност..
Вечерта в събота ,23 юни от 19 часа, кърджалийци и гостите на града ще могат да видят най-новата продукция на Андрей Баташов –“360 градуса”.След София и Варна представлението ще бъде показано и на кърджалийска сцена в театър “Димитър Димов”.
В неделя ,Еньовден ,за първи път от 15 века най-ранната църква в Родопите,открита при разкопки на Перперикон,ще се върне към духовен живот. Край останките на древния храм пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествено богослужение.Церемонията ще се състои от 18 часа.За всички желаещи да присъстват на церемонията община Кърджали ,един от ортанизаторите на артфеста ,осигурява безплатен траспорт .Автобусите ще тръгнат от паркинга на Дома на културата в 17 часа в неделя 24 Юни. След тържественото богослужение в свещения град Перперикон ще бъдат връчени и наградите на фестивала –златен и сребърен пръстен с лика на Птолемей Втори Филаделф.
Хепънингът”Перперико 2007” ще продължи с изпълнения на хор“Юлангело” и на Калин Вельов,Цветан Недялков,Недялко Недялков и Нина Николина.Спектакълът, който те ще представят за първи път в Кърджали, е изнасян единствено по време на турнето им в Холандия.

Още снимки
 Прочитания: 2181 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign