Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Връчиха наградите Златен и Сребърен Перперикон

 25 Юни 2007

По традиция в последния ден на Международния фестивал на изкуствата “Перперикон " се връчват наградите за принос към българската и европейската култура.Тържествената церемония и тази година се проведе в тронната зала на тракийския дворец.
Тазгодишният носител на почетния знак " Златен Перперикон" стана големият българският писател акад. Антон Дончев.
"Получавал съм различни награди, но никога на такава голяма сцена ,какъвто е този връх и това тракийско светилище. Тук се чуствам повече българин и повече човек.Този светилник ,който гори на нашата земя, трябва да го извадим на прага й,за да озарим със светлината другите .За да станат по - богати духом, да ги доведем тук, да се докоснат до тези камъни . Това е задачата ,мънично моя и на всички вас " , каза пред присъстващите г-н Дончев и сподели свои мисли за съдбата и историята на българския народ.
Академик Дончев бе придружаван от директора на издателство “Захари Стоянов” Иван Гранитски, който съобщи, че в най-новата книга “Трите живота на Кракра” писателят разказва за съдбата и на траките ,живели по нашите земи. Темата за тракийските царе е в основата и на следващия му роман с работно заглавие “Песен за Ситалк”.
Тази година 4-ма души бяха отличени с почетния знак "Сребърен Перперикон "за принос в развитието на фестивала. Сред тях са министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, съветникът на президента по икономическите въпроси, родом от Кърджали, Ертан Кара и двама представители на бизнеса, които спонсорираха провеждането на арт феста- Юлиана Марева и Жорж Веселинов.
За първи път през 2002 година сдружение “Перперикон –Мелпомена” учреди награда за принос към развитието на българската и европейската култура. Първите носители на наградата са проф. Стефан Данаилов и певицата Йълдъз Ибрахимова. Лауреати на приза станаха още акад. Светлин Русев, режисьорът Асен Шопов, английският писател и драматург Харолд Пинтер, археологът проф. д-р Николай Овчаров и големият изследовател и български народопсихолог проф. д-р Марко Семов.


Още снимки
 Прочитания: 2578 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign