Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

След 16 века най-ранната църква в Родопите се върна към духовен живот

 25 Юни 2007

Вчера на Еньовден, след 16 века най-ранната църква в Родопите, открита при разкопки на Перперикон, се върна към духовен живот. Край останките на древния храм Негово Високопреосвещенство митрополит Николай Провдивски отслужи тържествено богослужение.В молебена участваха още протосингелът на Пловдивската митрополия архимандрит Антоний, игуменът на Кръстова гора йеромонах Висарион, свещеници от Пловдив и Кърджали, сред които отец Боян Саръев,отец Карамфил и отец Марин."Радвам се ,че тази светиня и този благословен край са в пределите на поверената ми епархия, за да полагам и аз своите грижи.Трябва да възстановим в благодарната българска памет спомена за този велик духовник и просветител,св .Никета Ремесиански ",сподели Дядо владика .
Стотици кърджалийци и гости от страната и чужбина присъстваха на службата. По време на посещението си вчера митрополит Николай предложи всяка година на 24 юни, деня на св. Никета Ремесиански, в средновековната църква да се извършва тържествена литургия и празникът да се превърне в национално честване на Св. Никета. Заедно с това митрополит Николай е поел още един сериозен ангажимент - с литийно шектвие от Велико Търново до Кърджали да бъдат пренесени златотъканите епископски одежди, които археолозите откриха в манастирския комплекс “Св. Йоан Предтеча” преди няколко години. Най-вероятно това ще стане през есента на тази година.
Богослужението на 24 юни бе част от проявите ,включени в последния ден на фестивала “Перперикон 2007”, чийто организатор е и община Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 2359 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign