Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инициативата „Мултикултурният град” за 15-ти път в Кърджали

 04 Май 2022

На 11 май,когато почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, се открива 15-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град”.  Първото събитие в програмата е посветено на журналистката, общественичка и краевед Мара Михайлова, наричана „будителката на Родопите”, посветила години в помощ на бежанците от Тракия. Единствената й приживе публикувана книга „Писателите и войната” /първо издание 1940г./ съдържа интервюта с видни писатели за отношението им към започналата Втора световна война. Тази книга звучи особено актулно и днес, когато отново сме изправени пред трагедията на хиляди прогонени от домовете си хора от Украйна, защото е откровен протест срещу света, който допуска да има страдащи, да има бежанци, прогонени от родния си дом.В опит да проследим фамилната история на видната кърджалийка, изложбата Няма да прекосиш океана, ако нямаш кураж да се откъснеш от брега ще ни срещне с 31-годишната Ромина Михайлова, потомка по бащина линия на Мара Михайлова.

На 21 май, Световен ден на културното многообразие за диалог и развитие, програмата продължава с представяне на „Паметник на първата буква от твоята азбука” – оригинална 3-метрова инсталация в парк „Арпезос”. Инсталацията е под формата на дърво, на всяко клонче от което стои  началната буква от българската, турската, гръцката, арменската и еврейската азбуки. Началният графичен знак за 3 от азбуките е един и същ – А, независимо че се произнася по различен начин.

На 27 майвъв фокуса на програмата отново е темата за войната в днешния свят. Изложбата„Окото на болката” ще ни изправи пред мрачния въпрос:по какво си приличат войните. Всички погледи са обърнати към Украйна, но и другаде страданието е непоносимо. В Сирия от 11 години бушува брутална война. Документални фотографии от личния архив на една кърджалийка и нейни рисувани емоционални стихове ще ни отведат при страдащите хора в Сирия, за да се почувстваме частица от човешкото страдание в днешния свят.

На 31 майедна от стените на хлебозавода ще бъде превърната в трайно визуално пространство, подобно на чакалнята в жп гара Кърджали /2021/, фоайетона ресторант „Градина” /2017/и салонът на Български пощи /2015/. През май т.г. хлебозаводът в Кърджали навършва 65 години. Събитието Магията на хляба – една стена, която разказва истории”е посветено на тази годишнина и е резултатот Меморандума за сътрудничество, подписанот Арт движение Кръг с 9 организации от Кърджали за използване на архивни фотографии от живота на кърджалийци през 20 век като част от стратегията за иновации в туристическата реклама.

На 3 юнище се състои церемонията по връчване на годишната награда „Мултикултурният човек” за 2022 г., която се дава за 9-ти път и винаги се превръща в истински вълнуващо събитие.

 


 Прочитания: 1804 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign