Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали празнува най-българския празник – 24 май – Деня на българското слово, дух, култура и образование

 24 Май 2022

След две години КОВИД-пауза днес Деня на българското слово, дух, култура и образование – 24 май, възвърна пълния си блясък в Кърджали. В 10.30 часа от площада пред Дома на културата тръгна празничното ученическо шествие, водено от градската духова музика, първия гвардейски ученически отряд при Езикова гимназия „Христо Ботев” и мажоретния състав на СУ Отец паисий”. Стотици граждани, сред които и ръководството на общината, приветстваха празничното дефиле, което отведе центъра на светлия български празник пред Паметника на освободителите в Градската градина.

Начало на празничният ритуал даде химна ”Върви, народе възродени” и химна на Република България, а гвардейският отряд и мажоретният състав представиха свои танцови композиции.

Официални лица на тържеството бяха кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, народните представители Адлен Шефкед и Байрям Байрям, началникът на РУО Гроздан Колев, отец Петър Гарена и мюфтията.

В празничното си слово кметът д-р инж. Хасан Азис подчерта, че  24 май не е само най-светлия български празник, а и най-необикновения български ден, единственият, в който общността ни е озарена от  трептящия ореол на духовното  дело на светите братя Кирил и Методий.

„В този ден пеем Химна на светите  братя  Кирил и Методий, защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство – защото честваме азбуката, която сме дали на света и се нареждаме сред признатите  народи  на  Европа със самочувствие, образованост и културна независимост. Традиция -  защото е най-дълго празнуването на уникалния празник в историята - повече от 200 години. Духовност – защото е празник на културата, науката и знанието.  Щом словото е силно, духът ни е буден! Словото е началото! Начало на светлината – за да бъде ден; Начало на разума – за да бъде Човекът; Начало на творчеството – за да бъде културата; Начало на мъдростта – за да бъде просветата! Словото е сила!”, каза в словото си градоначалникът.

По думите му малко са нациите по света, които имат такъв култ към образование и наука, към духовност. „Още през далечния девети век Светите братя, със своята мисъл в европейски мащаб, положиха основите на европейска България. Изхождайки от заветните думи на Константин-Кирил Философ  „Голи са народите без книга”, днес гордо можем да заявим  вазовото  „И ний сме дали нещо на света”!

На този ден, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, трябва да благодарим  на всички онези, които през вековете са се посветили на знанието; да благодарим и се преклоним пред крепителите на духа, пред всички учители, художници, музиканти, поети и писатели, творци и културни деятели за тяхната отдаденост и самоотверженост в името на това, днес да сме част от пъстрата европейска култура и същевременно да имаме своя идентичност, свой облик”, каза още в словото си кметът д-р инж. Хасан Азис.

Той награди и изявени ученици, представили Кърджали достойно на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали, а от Ротари клуб Кърджали обявиха традиционните награди за изявени абитуриенти и млади дарования. Тази година награди за изявени ученици връчиха и от фондация „Хюсние Кяшиф”.

Тържеството продължи с празнична програма на съставите при Дома на културата и тези при ОДК Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 521 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign