Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Юбилейните носители на званието „Мултикултурният човек” са проф. Мехмед Мехмедов и Вълчо Костов

 02 Юни 2022

За 10 юбилейна година, снощи в Арт галерия „Кръг” бе присъдено званието „мултикултурния човек” на двама номинирани граждани на Кърджали, допринесли с дейността си за изграждане на интеркултурните мостове между етноси и държави. Това са световно известният балет-майстор, хореограф  и режисьор проф. Хикмет Мехмедов, родом от Кърджали, и спортния деятел Вълчо Костов.

 Тържеството откри директорът на Арт движение „Кръг” Радост Николаева. От думите й стана ясно, че проф. Хикмет Мехмедов е номиниран за своята чувствителност към проблемите на съвременния човек и общество, а Вълчо Костов  - за активното си участие в създаването на мостове между етноси, култури и държави.

Отличията бяха връчени от кмета на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, в присъствието на общественици и част от носителите на отличието от предходни години – Минчо Гумаров, проф. д-р Тодор Черкезов и отец Петър Гарена.

Когато говорим за мултикултурния човек в лицето на проф. Хикмет Мехмедов и Вълчо Златилов, ми се струва, че през тази година разширяваме границите на мултикултурността и прекрачваме в полето на интеркултурността. И проф. Мехмедов, и бай Вълчо със своите дейности те отдавна са прекрачили родното и този местен културализъм”, каза преди връчването на наградите кметът д-р инж. Хасан Азис.  

Роденият в Кърджали проф. Хикмет Мехмедов е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет. Освен хореограф, режисьор и балетмайстор, той е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив, където води дисциплините "Композиция на класическия танц" и "Балетна режисура", а също води майсторски класове в Сеул, Южна Корея.  През 2001 г. защитава академичната степен доцент, а от 2008 г. е професор. 

 „Хората са родени да се обичат. Не са родени да се мразят и цялата ми идея в изкуството е била да създам хармония, любов, красота чрез изкуството, защото не може да се живее с омраза“, каза проф. Хикмет Мехмедов. Той подчерта любовта си към Кърджали и си спомни за отминали топли моменти. Оцени наградата високо. „Тя е голяма, защото е от моя роден град, който аз няма да забравя никога“, отбеляза проф. Мехмедов след като получи наградата си.

Той е роден на 4 юни 1950 г. в Кърджали. Още от десетгодишната си възраст е свързан с балета. Той е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет. Освен хореограф, режисьор и балетмайстор, е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ - Пловдив. Води майсторски класове в Сеул, Южна Корея.

Видимо развълнуван при връчването на наградата „Мултикултурния човек” Вълчо Костов на свой ред подчерта в изказването си, че никога не е делил хората на можещи и неможещи, на българи, мюсюлмани. Роден е на 14 май 1942 г. в някогашното село Доброволец, Кърджалийско, в периоди от своя живот той отговаря за спорта в Кърджали, 30 години е спортен съдия, като спортната му кариера се развива и като президент на ФК „Арда“. Вълчо Костов е председател на дружеството за българо-украинска дружба в областта, както и на дружество за българо-турско приятелство.

Ще припомним, че наградата „Мултикултурният човек“ се дава на кърджалиец, където и по света да се намира той, за принос за развитието на мултикултурализма, интеркултурния диалог и езиковото многообразие. Тя има за цел да акцентира върху ценността на интеркултурното взаимодействие, като разшири разбирането за иновация в този контекст. „Посланието на наградата има още по-голямо въздействие днес, когато светът е заплашен от надигащата се вълна от национализми, ксенофобия и език на омразата“, посочи по време на тържеството Радост Николаевава.  

Още снимки
 Прочитания: 1230 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign