Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Започна възстановяването на "Айше Молла" чешма

 28 Юни 2007

Продължава изграждането на нови и възстановяването на стари символи на Кърджали. Един от тях е чешмата “Айше Молла” на пазара в областния град. Вече е готов проектът за оформяне пространството около нея.От днес стартира и инициативата “Нашата чешма-символ на толерантността”.
Това не е общински проект, а обществен. За нас е много важно в него да се включат както институциите, така и гражданите. Чешма се изгражда от хората за добро. От нея пият вода всички независимо какви са те, каза кметът инж. Хасан Азис на среща пред журналисти. В тази връзка той обяви, че започва разпространение на специално отпечатани картички. На лицевата им страна е представен проектът с новата визия на чешмата, а на другата е изписана легендата за „Айше Молла”, която е извадка от книгата за Кърджали на известната изследователка, краеведка и журналистка на Източните Родопи - Мара Михайлова.
Всяка една от картичките има собствен номер, а цената е от 1 до 1000 лв. Символично картички с цена 1000 лв. ще се наричат златни, а тези от 500-сребърни. Идеята е те да бъдат закупени от обикновенни граждани, фирми, организации и по този начин с набраните средства да се подпомогне изграждането на “Айше Молла “ чешма.
Желаещите могат да получат повече информация за закупуване на картичките както от общинска администрация, така и от подкрепящите инициативата неправителствени организации.
Името на всеки дарител ще бъде записано и след това вградено в чешмата.
В комитета, който инициира възстановяването на един от старите символи на града влизат община Кърджали, Ротари клуб и фондация “Истикбал”.
Стойността на проекта е над 50 хиляди лева. Престои изработване на проект и за художественото осветление на чешмата.

Още снимки
 Прочитания: 2158 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign