Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Изложба от творби на визуалното изкуство – съчетание на традиционното с модерното, се откри в библиотеката

 10 Юни 2022

Днес във фоайето на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”, Кърджали бе открита изложба на Digital art творби за представяне на визуално съвременно изкуство като част от дейностите по проект „Контаминации на реалности”, реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

Изложбата представя творби от графичен /комуникационен/ дизайн на локални автори с контрапунктен на идеята дворен декор, за провокация към повишаване на дигитални знания и умения на младежка аудитория и за цифровите възможности на различни софтуери за интерактивна визия със специфични послания.

Изложбата откри директорът на културната институция Елисавета Кехайова. По думите й изложбата съчетава традиционното изкуство с дигиталното модерно.  „Съвременните технологии така ни връхлитат, че от традиционните неща, с които сме свикнали да живеем почти нищо не остана.  Затова се опитахме чрез тази изложба да представим пред младите хора модерното изкуство и как се случва то”, каза при откриването на изложбата Кехайова. В рамките на проекта „Контаминации на реалности” предстояли още няколко срещи с ученици  от трите училища-партньори по проекта – СУ „П.Р. Славейков”, СУ Отец Паисий” и Езикова гимназия „Христо Ботев”, чиято цел е те да се обучат как на практика се случва модерното изкуство.   Техни ментори ще бъдат IT-специалистът Галя Деликирева и художничката Мая Мечева.

Идеята ни е младите хора да трупат минимални познания за правене на визуално изкуство и да ги надграждат, каза Галя Деликирева. По думите й тази провокация към младите хора цели пренагласа на досегашни и придобиване на нови модели, познания и умения за бъдеща реализация чрез обучителни уоркшопи и киберлаборатории, в които ще повишават и развиват умения за създаване на визуални продукти с нови технологии.

 

Още снимки
 Прочитания: 1213 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign