Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Д-р инж. Хасан Азис: Мрежата на балканските градове В-40 се превръща в историческа мисия, в която кметове се обединяват с послание за мир

 23 Януари 2023

Безспорно е, че Мрежата на балканските градове  В-40 започва да се превръща в историческа мисия, в която кметове на десетки градове се обединихме с послание за мир.

Това каза в речта си кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис пред над 70 кмета от 11 държави по време на заседанието на Срещата на върха на В-40, която се провежда в Атина.

„Срещата на В-40 е безспорно и възможност за развитие на балканските градове. Днес отличаваме 2-3 ключови думи по време на срещата. Първата от тях е „Мир“: сигурен съм, че В-40 е послание и истинска мисия за мир между народите. Ако кметовете и местната власт не могат да формират въшната политика, то със сигурност правителствата, от които зависи тя, трябва да се вслушат в посланията на В-40”, заяви кметът на Кърджали.  

По думите му втората дума, която обединява кметовете на Срещата на върха , е „кафе“.” Стара турска поговорка казва, че „Едно кафе се помни 40 години“. В България пием късо или дълго кафе, но благодарение на срещите с колегите-кметове, можем да кажем, че с удоволствие българите пием прекрасно турско кафе в Одрин, или пък гръцко в Комотини, и това е в резултат на отличната ни съвместна работа”, подчерта в словото си д-р инж. Хасан Азис. И посочи третата, най-използвана дума по време на форума, а тя е „Криза“. „Тя не познава граници и континенти, забавя развитието на общините и държавите. И ние, местните власти, чрез В-40 показахме, че можем да се обединим за ново алтернативно решение”, каза кметът на Кърджали.

Градоначалникът и заместник-председател на НСОРБ припомни, че при учредяването на Мрежата през 2021 г. в Истанбул, представител от България е бил само той е днес  10 кмета на големи български градове присъстват на форума, а общо 30 български кмета членуват в Мрежата. „Статистиката е достатъчно показателна за потенциала, енергията, но и отговорността на местните власти – днес на В-40 присъстват над 70 кметове от 11 държави, като те са представителство на над 40 млн. граждани днес”, каза в словото си д-р инж. Хасан Азис.  

По думите му целите на В-40 са цели както на Европа, така и на всички страни на Стария континент. „И днес тема е какво ни обединява, а не какво ни разделя. Това е основата, върху която трябва да гледаме в утрешния ден, да мечтаем за бъдещето, а не да търсим разделителните линии между нас. Тук никой никого не пита кой от коя политическа партия е.”, каза кърджалийският градоначалник.  

И изтъкна, че големият потенциал от срещата в Атина е в областта на местното икономическо развитие. „И то не се случва само със Среща на върха на кметовете, ами и е съпътствано със срещи на местния бизнес. Имаме добро сътрудничество с много побратимени общини, чиито кметове присъстват тук. Имаме отлични отношения с Румъния, Северна Македония, и др., но В-40 ми дава усещането, че Кърджали вече има побратимени общини в лицето на Истанбул, Атина, Тирана, и много други, които присъстват тук”, каза още в словото си д-р инж. Хасан Азис.

 

Още снимки
 Прочитания: 1389 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign