Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Община Кърджали и МРРБ с решение: Кръстовището край село Глухар ще се реорганизира в кръгово движение

 18 Май 2023

По покана на община Кърджали и лично на кмета д-р инж. Хасан Азис днес на посещение тук пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той участва в работна среща на  заинтересованите страни във връзка с безопасността на пътното кръстовище при спирка  Глухар.

Основната цел на срещата бе да се вземе общо решение за посочения  участък от републиканския път I-5, като се възложи изготвянето на технически проект за осигуряване на безопасността на участниците в движението, както и неговото реализиране.

В срещата участваха представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, Областно пътно управление, Пътна полиция – КАТ, Областен управител на област Кърджали, „ВиК“ООД, „Теклас България“.

По време на срещата са били дискутирани още два въпроса, свързани с основен ремонт на бул. Буломорски като част от Републиканската пътна мрежа и околовръстния път на Кърджали. Представи ги на нарочен брифинг след срещата кметът д-р инж. Хасан Азис, който благодари на ръководството на Министерството на регионалното развитие, на АПИ и на областния управител и на всички участници в срещата за оперативността и готовността за координация и съдействие по наболели проблеми на Кърджали.

„На среща с президента на „Теклас България” беше поставен въпроса за необходимостта от реорганизация на движението около кръстовището край село Глухар. Тогава се взе решение да се търси съдействие на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за искането на Теклас  сегашната организация да се преобразува в кръгово движение”, коментира кметът д-р инж. Хасан Азис.

И съобщи, че решение на проблема вече има. Коментира го в детайли министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков: „До края на месец май трябва да имаме задание за кръгово движение. След 10 дни ще имаме яснота какво точно трябва да направим технически. Имаме ясен мотив и задача, чийто отговор ще даде яснота кога ще може да бъде изпълнено това кръгово движение край село Глухар”.

Министър Шишков коментира и другите тези, разисквани по време на работната среща. От думите му стана ясно, че за ремонта на бул. Беломорски в АПИ има проект, общината също има проект за тротоарите по булеварда. Подменена била вече и водопроводната мрежа под булеварда. „В момента сме раздали задачите. В и К следва да завърши процедурите и да въведе в експлоатация обектите по „Водния цикъл”, което трябва да стане до месец и половина. През това време двата проекта – на общината и АПИ, трябва да се съчетаят и координират и да се издаде разрешение за строеж. Освен това в рамките на месец и половина ще бъде завършена и процедурата по тръжните книжа и ще бъде обявен конкурс за изпълнител”.   

Що се отнася до обходния път на Кърджали, министър Шишков обясни, че той ще бъде обект на задълбочено проучване  на АПИ. „Аз съм провокиран да предложа да започнем изграждането на скоростен път – магистрала, в частта от магистрала Марица до ГКПП „Маказа”, което означава връзка с Кърджали и много повече за региона”, коментира министър Шишков. И допълни, че за всички това, трябва да се прави ОВОС, трябва да се избират трасета. Ще възложа на АПИ да започне проучвания в тази посока, подчерта министър Шишков.

След брифинга кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, министър Иван Шишков и мястото, където ще бъде изградено кръговото движение край село Глухар. Посетиха също и „Теклас България”.  

Още снимки
 Прочитания: 635 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign