Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът на Кърджали представи пред папа Франциск макет на 6-метров паметник на толерантността, монументът ще бъде издигнат в парк Арпезо Север

 31 Август 2023

6-метров паметник на толерантността, символизиращ толерантността и междуетническия и междурелигиозния диалог ще бъде издигнат в парк „Арпезос Север” в Кърджали, съобщи на брифинг кметът доц. д-р Хасан Азис след аудиенция при папа Франциск преди дни. В състава на делегацията посетила Ватикана бяха и районният мюфтия Басри Еминефенди и енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Стана ясно, че макет на паметника, дело но скулптура Зиятин Нуриев, е представен на главата на римо-католическата църква, който останал изключително впечатлен от проекта. Паметникът представлява композиция от 6-метрова колона и чешма, които ще бъдат изработени от бял мрамор. Стените на колоната ще бъдат 3 и върху тях ще са изобразени символи на трите религии – християнство, ислям и юдeизъм. В най-високата част на паметника ще бъдат оформени 3 улея, които ще символизират шепи, от които ще тече вода от един и същи извор. Символи на трите религии има и върху чешмата.

Кметът доц. д-р Хасан Азис, районният мюфтия Басри Еминефенди и енорийският свещеник отец Петър Гарена разказаха впечатления от посещението си при Папа Франциск. Той от своя страна останал изключително впечатлен от модела на толерантност, изграден в Кърджали.

„Кърджалийската делегация предизвика интереса както на кардинал Мигел Аюзо Гиксо - префект на викастерия Ватикана за междурелигиозния диалог, така и на папа Франциск, заради модела на толерантност и междурелигиозен диалог, който показваме през последните 20 години“, обясни доц. д-р Хасан Азис. И допълни, че междурелигиозният диалог е в основата и на подписаният през 2019 г. от папа Франциск и от Великият имам на Ал-Азхар Ахамад ал-Тайиб, документ „Човешко братство за световния мир и общото съжителство“.

„Всъщност това, за което ни извикаха или сме отишли, е за да покажем и разкажем на практика как се случва междурелигиозният диалог“, обясни отец Петър, като допълни, че са правени опити на високо ниво да се постигне въпросният диалог, но без успех. „И виждат тук един модел, в който само на регионално ниво при районен мюфтия, енорийски свещеник и администрация се случва. Те търсят да видят как това е станало и оттам да се тръгне, защото горе остават едни протоколи, които нямат продължение“, каза още отец Петър.

„Ние сме символ на заедността. Нашите срещи на кафе по празници са послание и пример, знак за нашите съграждани. И занапред ще се опитваме да бъдем заедно и да продължим този диалог между нас“, каза от своя страна районният мюфтия Басри Еминефенди.

Освен макет на паметника на толерантността, папата е бил удостоен и получил Почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“, копие на иконата на Христос Пантократор, оригиналът на която се намира в художествена галерия „Станка Димитрова” и копие на сребърен ключ от Перперикон, намерен при археологически разкопки преди 20 години.

 

Още снимки
 Прочитания: 651 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign