Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С тържество в Градската градина бяха отбелязани 115 години от обявяването на Независимостта на България

 22 Септември 2023

Кърджалийци отбелязаха 115 години от обявяването на независимостта на България с официална церемония и музикална програма. Пред Паметника на освободителите в Градската градина бяха поднесени венци и цветя.

Тържествата започнаха с прочитането на откъс от манифеста, с който преди 115 години бива обявена Независимостта. Прозвуча и националният химн.

„Едва ли сред нас има гражданин, който да не е дълбоко убеден, че независимостта е висша ценност – национална, политическа, държавна. Само чрез нея ние можем да съществуваме пълноценно като нация. Чрез тази ценност всеки народ търси и намира своята държавна идентичност.“, каза в словото си кметът.

Той определи независимостта като висша гражданска ценност и подчерта, че само общност от свободни граждани може да изрази и спечели национална кауза като независимостта.

„Независимостта е тази, която придава реална плътност на модерния възглед за европейска общност. Само истински независими държави могат да градят мощен Европейски съюз. Само независимите държави могат да уважават и зачитат както своята, така и чуждата независимост. Тези идеи са същността на  съвременното разбиране за партньорство и сътрудничество.“, каза още доц. д-р инж. Хасан Азис.  И заключи:“ В този тържествен ден нека изпълним душите и сърцата си с гордост от безценното дело на тогавашните български държавници. Нека им бъдем достойни потомци, с умението сами да творим историята си, редом до независимите европейски държави.“.

За да почетат историческата дата 22 септември, сред присъстващите на тържественото честване бяха: народните представители Елван Гюркаш, Адлен Шевкед и Байрам Байрам, областният управител Никола Чанев, заместник-кметовете инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, подп. Николай Александров – началник на Военно окръжие, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на политическите партии, граждани.

След официалната част, отбелязването на Деня на Независимостта на България продължи с музикални изпълнения на колективите от Дом на културата в Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 603 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign