Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

18 ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИКА НА ТЕРЛИКА: ПО ТЕРЛИЦИ В ГРАДСКАТА ГРАДИНА

 05 Октомври 2023

Празникът на Терлика е организиран за първи път на 1 септември 2006 г. от Арт движение Кръг и по време на всичките си издания става неизменна част от Националния културен календар и от културната карта на Кърджали, символ на нишката, която свързва поколения и етноси в „плетка“ от партньорства на международни творци и изпълнители с местните общности. Като уникален местен феномен на междукултурното сътрудничество празникът е бил представян на форуми в Барселона /2008/, на „Festival della creatività” /2009/ във Флоренция, по време на инициатива на Община Палермо /2011/, в Института за чуждестранни студенти в Гент /2018/, в консулствата в Чикаго и Доха /2019/, а оттогава до днес в програмата са се включвали гостуващи в Арт къщата в Дъждовница творци от 33 страни от целия свят, вкл. от Палестина, Израел, Канада, САЩ, Япония, Бразилия и пр.

Тази година по повод 18-тото издание на празника, което ще се проведе на 7 октомври /събота/ от 11.00 ч., в Градската градина ще гостуват двама норвежки изпълнителис редица международни изяви зад гърба си – Кирил Кутин, пианист и Владимир Тодея, виолончелист, които от Кърджали заминават за изпълнение на концерткласическа музика във Виена по покана на Виенското музикално дружество(Wiener Musikverein).В чест на празника на Терлика двамата ще свирят на импровизираната сцена в Градската градина по терлици.

Верен на принципа си „Следвай нишката и стани част от плетката“ Терликът в последните години успя да пренесе празничния си дух, като гостувапърво в с. Енчец /2021/, а послена събора в с. Брош /2022/ в памет на алианския светец и лечител Данлъ Али Бабас гости от 8 села и от града. Тазгодишната „градска“ версия на 18-тото издание на Празника ще представи неговата традиционна символика и трансформацията на автентичните фолклорни звуцив произведения на класици като Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуман, Брамс, Дебюси за пиано, виолончело и духови инструменти. 21 млади таланти от Кърджали и селата, както и юношески духов ансамбъл от 11 музиканти от Софийска област ще участват в концертното събитие заедно с гостите от Норвегия.В градината ще бъдат подредени стативи с разработки в стил стрийт арт, които мигат да красят улиците на Кърджали, които ще подсилят духа и вдъхновението от фестивалната програма на открито в слънчевата октомврийска събота.

Още снимки
 Прочитания: 1042 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign