Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Единственият жив ветеран от Втората световна война Нико Костов днес навърши 100 години, кметът доц. д-р Хасан Азис уважи юбиляра

 09 Октомври 2023

Единственият жив фронтовак от Втората световна война в община Кърджали Нико Костов днес навърши 100 години. Той бе уважен от кмета доц. д-р Хасан Азис на импровизирано тържество в двора на кооперацията, където живее /до РЗИ/. Освен от близки,  приятели, роднини и съседи , той бе поздравен от Димитър Разкалински, началник сектор „Отбранително-мобилизационна подготовка” в община Кърджали, който е и член на Съюза на ветераните от войните, като потомък на участници във Втората световна война, директора на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев, представители на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, на Военното окръжие и Военния клуб в Кърджали.

„На 110-та годишнина пак да ни поканиш, да си ни жив и здрав още дълги години, защото ти си пример за нас с твоя живот, с делата, които си натворил, с участието ти във Втората световна война, за позитивното отношение към хората, с които живееш и с които си работил”. С тези думи доц. д-р Хасан Азис  поздрави ветеранът, а сред подаръците, които му поднесе бе  сувенир, представляващ герба на община Кърджали, и разбира се торта с надпис: „Честит юбилей, дядо Нико!  09.10.2023 г.”

Нико Костов е роден в с. Чернозем, Ямболско, но повече от десет години живее при децата си в Кърджали. Постъпил е в армията  през септември 1943 г. Като мл.сержант в 29-ти Ямболски полк е бил изпратен на фронта на 22.09.1944г. През декември същата година е ранен в битка при гр. Грабово, Хърватия и след престой в болница е върнат в България.

С голяма болка бай Нико говори за войните в Украйна, а сега и в Израел. Никога не е вярвал, че след втората световна война ще има отново войни по света. Възмутен съм от Русия, която нападна Украйна, казва бай Нико. И е категоричен: „Войната не е разрешение на проблемите на света. Мирът, съгласието и споразумението са нещата, към които трябва да се стремим”, коментира ветеранът.  

В добро здраве и с отлична памет дядо Нико разказа за живата си. Човек трябва непрекъснато да се труди, да не спира, разкрива част от рецептата си за дълголетие бай Нико.

Според него днес хората са се променили много, но за съжаление към по-лошо. „Бях дълги  години председател на стопаствтото в село Чернозем, Елховско. Всекидневно бях сред хората на полето, в птицефермата. Хората се трудиха, помагаха си. Днес като че ли са по-отчуждени, всеки гледа сам за себе си. Много проявяват надменност”, споделя бай Нико с болка.

Днес той не престава да се движи. Ежедневно прави разходки най-малкото по един час на ден, въпреки двата бастуна, с които се предвижва. Изповядва принципа: „Движението е майка на живота”. Слуша новини. Обича да бъде информиран за случващото се по света и у нас. Интересува се и от спорт и е лют фен на ЦСКА и Арда Кърджали. 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 531 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign