Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С пълно единодушие общинските съветници одобриха продажбата на терени за изграждане на болница „Сърце и мозък” и медицински университет

 18 Октомври 2023

С пълно единодушие днес общинските съветници дадоха съгласие за продажба без търг и конкурс /по закона за насърчаване на инвестициите/, на два имота в близост до Парк Арпезос Север, на инвеститора „Търговска Лига – Глобален Аптечен Център”. На терените, които са с обща площ от 37 068 кв. м., ще бъдат изградени МБАЛ „Сърце и мозък - Кърджали“ и Първи частен медицински университет.

Изчислените крайни пазарни цени на имотите са на обща стойност 2 980 827 лева. Сделката подлежи на облагане с ДДС, сумата е без дължими данъци и такси, които са сметка на купувача.

„Инвестицията за изграждане на МБАЛ „Сърце и мозък” и университет в Кърджали е дълго очаквана от кърджалийци. Очаквахме инвеститора да получи удостоверение за Клас А от Министерството на иновациите. Сега той вече е факт. Сега Общинския съвет трябва да вземе решение за започване на преговори и сключване на договор с инвеститора за изграждане на многопрофилна болница в Кърджали. След това ще очакваме самият договор да бъде съгласуван с Министерството, за да може да започне да се изпълнява”, коментира кметът доц. д-р инж. Хасан Азис. По думите му инвеститора ще трябва да представи проект за изграждане на многопрофилната болница. След като се издаде строително разрешение от община Кърджали, по уверенията на инвеститора, в рамките на 24 месеца болницата ще бъде изградена, каза градоначалникът.

„Общинският съвет и аз като кмет на община Кърджали сме изключително удовлетворени за това, че даваме възможност Кърджали да има едно допълващо и качествено здравеопазване, не на национално, а на световно ниво. В болница „Сърце и мозък” се извършват изключително сложни операции, при това от гостуващи лекари от целия свят. Така че ние ще имаме възможност в Кърджали да имаме топ лекари, доктори, хирурзи, специалисти, на които кърджалийци ще могат да разчитат”, каза доц. д-р инж. Хасан Азис.

По думите му наличието на тази болница ще даде възможност Кърджали да стане притегателен център не само за живеещите в цялата област, но и но и за хората от цяла Южна България, Гърция и Турция. „Така Кърджали ще придобие статут на град със здравеопазване на световно ниво.”, коментира доц. д-р инж. Хасан Азис. И не пропусна да отбележи, че от следващата учебна година в Кърджали да бъде разкрит колеж за медицински сестри, заедно с Бургаския университет.

 

Още снимки
 Прочитания: 693 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign