Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В НЧ „Обединение 1913” проф. Христо Пимпирев, проф. Боян Биолчев и Иглика Трифонова представиха книгите си "Антарктическият стопаджия“ и „Антарктида – Окото на космоса“

 19 Октомври 2023

Книгите „Антарктическият стопаджия“ на проф. Христо Пимпирев и Иглика Трифонова и „Антарктида – Окото на космоса“ на проф. Боян Биолчев събраха в голямата зала на Народно читалище „Обединение 1913” кърджалийци. Творбите бяха представени от самите автори, които бяха посрещнати от кмета доц. д-р Хасан Азис и председателя на духовното средище Стоян Анадолиев. В събитието участваха още директорът на СУ „Отец Паисий“ Златко Атанасов, граждани, ученици и общественици.

Инициативата е по повод 110-та годишнина на Народно Читалище „Обединение 1913“ и 110 години от създаването на първото светско училище в региона „Отец Паисий”, а събитието е част от програмата на общината по случай 21 октомври – Ден на Кърджали.

В приветствието си кметът доц. д-р Хасан Азис благодари на проф. Христо Пимпирев, проф. Боян Биолчев и Иглика Трифонова за това, че гостуват в Кърджали, за да представят лично творбите си. Обръщайки се към проф. Пимпирев, градоначалникът заяви, че ръководителят на антарктическите експедиции отдавна е част от Кърджали и неговите празници, благодарение на когото и Кърджали е част от ледения континент.

Ще припомним, че още през 2014 г. ръководителят на читалището Стоян Анадолиев развя знамето на Кърджали на Антарктида, като от тогава и „Кърджали“ се казва и географски нос на остров Ливингстън. Името е скрепено с Указ на президента Росен Плевнелиев от 20 септември 2021 г. Кърджали.

В изказването си кметът честити 110-та годишнина на Читалище „Обединение“. „То е цяла институция, която повече от век е средище на духовността и културата, изградило поколения кърджалийци! Благодаря на ръководството на читалището, и да си пожелаем историята за създаването на новото поколение кърджалийци, носещи новаторски дух и прескачащи границите на града и на континентите, да се увеличават! И да се завръщат!”, каза доц. д-р Хасан Азис.

„Антарктида е друг свят. Човешките отношения там са чисти и няма значение какъв си в цивилизования свят. Вързан си с въже за другия и ако падне той, падаш и ти”, сподели пред кърджалийци проф. Христо Пимпирев при представянето на книгите. Пред присъстващите той разказа за създаването на българския параклис „Св. Йоан Рилски“. За това как място, колкото да се събере една моторна шейна бива оградено с парчета шперплат. В него българският екип поставя подарени им осветени икони. Сглобяват кръст и поставят подарена им камбана. „И в историята ще остане, че на българската база стои първият православен параклис на Ледения континент“, каза полярникът и допълни, че новата постройка за храм пък ще се помни с това, че всички икони в нея са изписани там на място.

За преживяванията си при трите си ходения до Антарктида, проф. Боян Биолчев каза, че всичко от Антарктида е запомнящо се. „Толкова е силно въздействието. Най-напред започваш да дишаш с друг въздух, започваш да гледаш с други очи и започваш да дишаш въздух, който никъде не си усещал. Това е чувство за надскачане на паралели и това не те оставя спокоен“, каза Биолчев.

По думите му Христо Пимпирев е направил едно малко чудо. „Той победи нашата мнителност, нашата склонност към съмнение и мърморене и с мечтата да заведе българския дух и българския крак на този далечен континент, фактически надскочи тези недостатъци, които ние като че още поддържаме. За това той е главен герой в тази книга.“, каза проф. Биолчев.

Още снимки
 Прочитания: 866 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign