Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празнуваме 21 октомври – Ден на Кърджали и 111 години от освобождението на града от османско владичество

 21 Октомври 2023

Начело с общинското ръководство в лицето на кмета доц. д-р Хасан Азис, заместниците му Тунджай Шюкрю и инж. Катя Митовска, и секретарят на общината Себахатин Риза, малко след 11.30 часа от Дома на културата  тръгна празничното шествие на ученическите блокове по случай 21 октомври – Ден на Кърджали и 111 години от освобождението на града. 

След „кметския блок” се наредиха Първият ученически гвардейски отряд в България към Езикова гимназия „Христо Ботев”, фанфарният оркестър към училището, мажоретният състав към СУ „Отец Паисий”. Под звуците на Ботев марш и други маршови изпълнения те отведоха празничното ученическо дефиле под аплодисментите на стотици граждани, до Паметника на освободителите в Градската градина, където се състоя и празничният ритуал по повод 21 октомври – Деня на Кърджали.

Сред гости на тържеството бяха заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и народните представители Елван Гюркаш, Адлен Шефкед, Байрям Байрям, Атанас Атанасов, евродепутатът Асим Адемов, Началник на Военно окръжие-Кърджали подполковник Николай Александров, представители на политически партии, обществени организации, кандидати за кметове и общински съветници, училища, граждани. Неизменна част от празника бяха и енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на Кърджали и Източните Родопи. Прозвуча и химна на Република България. Бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на освободителите в Градската градина.

Слово по случай 21 октомври – Деня на Кърджали и 111 години от освобождението на града произнесе кметът доц. д-р Хасан Азис. В него той изтъкна, че за Кърджали и кърджалийци 21 октомври се съизмерва с националния празник на България 3 март, с 6 и 22 септември. „Защото на този ден  през 1912 година Кърджали става отново и завинаги част от българската държава”,  каза кметът. По думите му няма и не могат да бъдат забравени такива радетели на освобождението на Кърджали като генерал Васил Делов, Никола Генев, Алекси Дюков, Иван Цеков, Стефан Богданов.

„В деня на нашия празник отново заявявам пред цяла България, че Кърджали и кърджалийци сме истинският пример за хуманизъм, олицетворение на разбирателство и мъдрост. Нашата община е образът на толерантността, на етническото и религиозно уважение. Само умният и добрият човек може да съхрани този комшулук, който има при нас, при това да го превърне в лична и семейна ценност. Ние не забравяме, че свободата е отговорност. Не се превърнахме в индивидуалисти, а живеем заедно с общи планове и мечти. Не забравяме, че няма бъдеще без минало, както няма дърво без корен.”, каза в словото си кметът доц. д-р Хасан Азис.

Празникът продължи с изпълнения на Първия гвардейски ученически отряд при ЕГ „Христо Ботев”, мажоретните състави при СУ „Отец Паисий” и СУ „Йордан Йовков”, съставите и певците при Дома на културата.

Още снимки
 Прочитания: 570 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign