Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С родолюбив спектакъл бе дадено началото на кампания за набиране на средства за нови саби на Първия ученически гвардейски отряд

 23 Октомври 2023

Кампания за набиране на средства за нови саби на Първия ученически гвардейски отряд към Езикова гимназия „Христо Ботев” подеха от учебното заведение и Регионалния исторически музей. Нейното начало постави родолюбив спектакъл на младите гвардейци в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали, наречен „Памет и традиции”.

Сабите, с които младите гвардейци вече 18 години изпълняват танцови хореографии имат нужда от подмяна. Те са копие на парадната сабя на цар Борис III, дори и генерал Васил Делов и офицерите освободили Кърджали са я използвали. Тези факти будят законова гордост и чест.

Езиковата гимназия отваря сметка, по която да бъдат събирани средства, а кутии за дарения ще има в сградата на музея, където е създадена специална витрина, показваща сабята на гвардейците, и във фоайето на гимназията.

 

БАНКОВА СМЕТКА: УЧИЛИЩНО НАСТОЯТЕЛСТВО„ХРИСТО БОТЕВ“

 BIC: FINVBGSF

 IBAN: BG92FINV91501000270036

 ВАЛУТА: BGN

ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА

 

В навечерието на 21. октомври – Денят на Кърджали. Регионалният исторически музей - Кърджали отвори врати за Първия ученически гвардейски отряд и фанфарния оркестър на Езиковата гимназия „Христо Ботев”, които представиха спектакъла „Памет и традиции” – част от програмата на Община Кърджали, посветена на празника.

Пред емблематичната сграда, паметник на културата, младежите и девойките от двата състава представиха част от своето творчество пред учители, ученици, журналисти и кърджалийската общественост. Зрителите се насладиха и на певческия талант  на Елица Ламбева, ученичка в десети клас.

Преди спектакъла гостите бяха приветствани от директора на РИМ – Кърджали госпожа Даниела Коджаманова и от директора на ЕГ „Христо Ботев“ госпожа Даниела Павлова, а уредникът от РИМ- Кърджали, Светла Михайлова запозна присъстващите с интересни факти около живота и делото на Освободителя на Кърджали- Генерал Васил Делов.

Знаковите танцови композиции на гвардейците зарадваха присъстващите. Те се насладиха и на  премиерата на танца „Български гвардейци” по хореография на Христо Момчев,музика-Гвардейски представителен духов оркестър, диригент: подп. Ради Радев  и текст: Жива Кюлджиева. Фанфарният оркестър на Гимназията, с ръководител Мария Митрева, също впечатли гостите на спектакъла с нови и добре познати маршови музикални композиции, с които допринесоха за празничното настроение. По този начин живите емблеми на Кърджали дадоха старт и на благотворителната инициатива за гвардейския отряд.

Още снимки
 Прочитания: 408 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign