Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

3D-макети на джамиите в Кърджали и Момчилград и на църквата „Свети Георги” подариха ученици от Мюсюлманското училище в Момчилград на кмета Ерол Мюмюн

 30 Ноември 2023

3D-макети на християнски и мюсюлмански храмове дариха ученици от Мюсюлманското училище в Момчилград на кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. Днес той ги прие в кабинета си заедно с директора на учебното заведение Ахмед Бозов и преподавателя по информационни технологии и математика Али Халил, като горещо благодари за дарението, а именно –изработените от учениците макети на новата джамия в Кърджали, на тази в Момчилград и на централния православен храм на Кърджали „Свети Георги Победоносец”.

„Този жест на Мюсюлманското училище в Момчилград за нас е една много приятна изненада. Този подарък на макети на мюсюлмански и християнски храмове символизира какво означава Кърджали в национален и световен мащаб. Защото Кърджали от векове наред е бил пример за толерантност между религиите. Той винаги е давал пример как може в едно населено място, в една община, хора от различни религии да живеят в мир, хармония и добросъседство. ЗА нас никога различията във вярата в религията и етноса, не са били причина за разделение. Затова моделът Кърджали трябва да бъде пример за хората във всички конфликтни точки в света”, каза Ерол Мюмюн при приемане на дарението.

Той подчерта, че макетите на джамиите и църквата ще бъдат поставени на видно място в общината, за да може всеки посетител и гост на общинска администрация да види моделът на община Кърджали, а именно  че религиите не са повод за разделение, а за толерантност и хармония между хората.

По думите на директорът на мюсюлманското училище в Момчилград  практиката за изработването на 3D модели започнала още през миналата учебна година. „Изработихме макет на стадиона в Момчилград  „Хасан Семерджи”. Подарихме го на кмета на Момчилград. Макета беше забелязан от кмета на община Кърджали г-н Хасан Азис, който ни помоли да изработим църквата и новата джамия. Започнахме с пробни макети и в последствие ги усъвършенствахме. Така решихме да подарим три от нашите макети на новоизбрания кмет на община Кърджали Ерол Мюмюн”, разказа директорът на мюсюлманското училище Ахмед Бозов.

„Макетите са изработени от пластмаса, като предварително чрез специална програма се изработва проекта. Пластмасата се нагрява до 200-220 градуса, стопява се и се излива в предварително очертаната матрица”, обясни  преподавателят по информационни технологии и математика Али Халил.

 

Още снимки
 Прочитания: 332 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign