Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът Ерол Мюмюн: Рекорден бюджет, приет с рекордно мнозинство – това никога не се е случвало досега

 16 Февруари 2024

Рекорден бюджет, приет с  рекордно мнозинство в Общинския съвет – това никога не се е случвало досега. Така кметът на Кърджали Ерол Мюмюн определи приемането на план-сметката на общината за 2024 година по време на днешното заседание на местния разпоредителен орган.

За бюджет 2024 гласуваха 36 общински съветници от групите на ДПС, ГЕРБ и БСП, а се въздържаха 5 от ПП-ДБ и ПП „Възраждане”. Той възлиза на 130 950 000лв. В сравнение с началния план за 2023г.от 88 880000 лв. увеличението е  над 47 %.Този ръст се дължи на завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2024г.,както и на неусвоен преходен остатък от 2023 г.-основно с целеви характер на средствата.

От изказалите се в залата Бюджет 2024 бе определен като инвестиционен, реалистичен и изпълним в политиките на общината, целящи подобряване условията на живот на хората живеещи тук.  

Кметът Ерол Мюмюн благодари на всички, които пряко или косвено са участвали в изготвянето на Бюджета на община Кърджали за 2024 година – гражданите по време на общественото обсъждане, общинските съветници, експертите в общинската администрация.

„Този бюджет сам по себе си е доста предизвикателен. Изпълнението му е по-сериозната задача и истинското предизвикателство, което стои пред нас.  Вярно е, че бюджетът е рекорден, а също така е вярно, че той е първият бюджет, който ясно очертава намеренията на ръководството на общината. Това е Бюджет на инвестициите. Бюджет, в който са заложени най-наболелите и отлагани проблеми на обществото – пътища и инфраструктура.”, коментира Ерол Мюмюн. По думите му освен инвестициите, в бюджетната рамка е залегнала и визията в областта на културата, спорта и на първо място – децата.

„Културата, която сама по себе си е единствения измерител, който показва моралното, нравственото израстване на един народ. Тези три приоритета са намерили ярко отражение в бюджетната рамка”, подчерта Ерол Мюмюн. В същото време той изтъкна, че ще има контрол върху всичко, което се случва в общината.  Според него кухи проекти, кухо финансиране, безразборно харчене на публични средства няма да се допуска.

Кметът Ерол Мюмюн очерта и инвестиционните намерения на общината, някои от които ще се прехвърлят и в следващи финансови години. Близо 1 милион лева са отделени за проектиране на 33 проекта. Един от тях е за модернизиране на астрономическата обсерватория. Ще бъдат изготвени проекти за основен ремонт на 14 улици, 7 общински пътя, изграждане на два моста над река Арда, водоснабдяването на 5 села, основен ремонт на новия мост, който ще придобие съвсем нов вид.

В рамките на 50 милиона лева ще бъдат ремонтирани 17 улици, 5 общински пътя и облагородяване на кв. "Възрожденци" – зелени площи, тротоари и т.н.

По време на заседанието бе повдигнат и наболелия въпрос за кучешкия приют. От думите на кмета стана ясно, че той вече се е срещнал с кметовете на останалите 6 общини в област Кърджали , като основна тема на разговорите е била как да се намери форма на финансиране на съоръжението. „Търсим и вариант, в който изграждането на кучешкия приют да бъде финансирано  от държавата. Кучешки приют ще има, но по-големият проблем с  него ще е свързан с неговата поддръжка.

Бе повдигнат и въпроса за облагородяването и обновяването на пространството пред общината и пред постамента на бившия паметник на Георги Димитров.  „Там пространството ще бъде ревитализирано, което означава, че то ще придобие тотално нов облик”, каза Ерол Мюмюн.

В края на коментара си градоначалникът изтъкна, че това е най-добрият бюджет, който някога Кърджали е приемал. „От нас всички зависи да го изпълним, което е огромно предизвикателство”, каза още кметът Ерол Мюмюн.

Още снимки
 Прочитания: 329 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign