Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С празнична молитва в Кърджали започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам

 10 Април 2024

Близо 1 500 мюсюлмани посрещнаха свещения празник Рамазан Байрам в новата джамия в Кърджали.

Денят започна на разсъмване с празничен намаз (молитва).

Молитвата беше отслужена от районният мюфтия Басри Еминефенди. Сред официалните лица в джамията бяха кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, председателят на ДПС Джевдет Чакъров, народните представители Байрам Байрам и Павлин Кръстев, областният председател на ДПС Ресми Мурад, заместник-кметовете на община Кърджали – Тунджай Шюкрю и Байрям Байрям, председателят на ОбС – Кърджали – инж. Мухаррем Мухаррем.

Кметът Ерол Мюмюн поздрави мюсюлманите с празника като им пожела здраве, благоденствие, мир и разбирателство.

Той предаде поздрави и от името на председателя на ДПС Делян Пеевски.

След празничната молитва кметът Ерол Мюмюн покани на байрамско кафе и сладко председателят на ДПС Двеждет Чакъров и енорийският свещеник отец петър Гарена. Поканата уважиха депутатите Байрам Байрам и Павлин Кръстев, а към тях се присъединиха колегите им от ПГ на Движението – Адлен Шефкед и Елван Гюркаш.

Рамазан байрам, който продължава три дни, се празнува със семейството и близки роднини. Празникът е известен още като Шекер байрам, защото по традиция на него се раздават баклава, бонбони и други сладкиши.

Част от традицията на празника е по-младите да поискат прошка от по-възрастните, както и по-заможните да дават на по-бедните, за да посрещнат и те подобаващо празника.

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 247 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign