Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ученици и представители НПО участваха в представянето на „Ръководство за гражданско участие” в местната власт

 26 Април 2024

В рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, който се изпълнява от сдружение „Инициатива за развитие-Кърджали решава“, на  25 април ученици от СУ „П. Р. Славейков“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий“, ПГ по туризъм „Проф.д-р Асен Златаров“, ЕГ „Христо Ботев“, представители на Детски младежки парламент към ЦПЛР – ОДК Кърджали, доброволци към ОСНВ Кърджали участваха в представянето на „Ръководство за гражданско участие“ и 5 видео клипа, даващи информация за местното самоуправление и формите на участие на гражданите.

Събитието се проведе в партньорство с Община Кърджали, Регионална младежко сдружение "Кърджали за теб", АРИРИ, ЦПЛР–ОДК – Кърджали, с финансовата подкрепа на  Фондация „Америка за България“.

В срещата участваха представителите на местната власт Айтен Сабри - Секретар на Община Кърджали,  Тунджай Шукрю – заместник кмет на Община Кърджали, д-р Сезгин Бекир – общински съветник,  Нермин Мехмед – Началник отдел „Социални дейности и здравеопазване“,  инж. Себахатин Риза – Началник отдел „Административно осигуряване“.  Те поздравиха младите хора за ентусиазма и желанието да научат повече за местното самоуправление и да бъдат активни граждани. Увериха ги, че винаги могат да разчитат на тяхната подкрепа .

Росица Средкова, председател на УС на СИР – Кърджали решава, представи „Ръководство за гражданско участие“, изготвено по проекта, което съдържа основна информация за структурата и функциите на местната власт, за основните принципи и форми на участие на гражданите в местното самоуправление. Гражданската активност е умение, което създава условията за функциониране на гражданското общество в една демократична структура. Затова, създаденото „Ръководство за гражданско участие“ има за цел да помогне на младите хора и гражданите на община Кърджали да придобият необходимите знания за правата и задълженията си, да научат, че активните граждани работят за защита на своите и чуждите права, за спазване на задълженията от всички членове на обществото.  Създаването на активно гражданско общество е сложен и продължителен процес  и само съвместните усилия са гаранция за постигане на успех

Такова беше и посланието на  5 - те видео клипа, представени от прекрасните Мелвин, Яница, Мариела, Любо – ученици от СУ „П. Р. Славейков“ и техният ръководител Димитър Димов.  Те показаха местната власт и участието на гражданите през погледа на младите хора  и споделиха, че това е било вълнуващо и полезно преживяване за тях, от което са научили много.  Призоваха младите хора и всички граждани на община Кърджали да бъдат активни.

Специално място във видеата е отделено на онлайн платформата  за гражданско участие „Кърджали за теб“ - https://zateb.kardjali.bg/ , където гражданите могат да правят своите предложения, да участват в дискусии и в създаване на съвместно законодателство.

„Ръководството за гражданско участие“ и 5-те видеоклипа ще бъдат качени на платформата https://zateb.kardjali.bg/ и ще са достъпни за всички граждани.

Още снимки
 Прочитания: 226 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign