Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ерол Мюмюн: Най-хубавото на празниците е те да бъдат споделени, да бъдем заедно и единни

 05 Май 2024

Православните християни в Кърджали посрещнаха Възкресение Христово. Стотици се стекоха в централния градски храм „Св. Георги Победоносец“, за да посрещнат Христовото Възкресение.

Енорийският свещеник отец Петър Гарена възглави тържествената пасхална света Литургия. В полунощ той възвести Христовото Възкресение.

„Нека ние повече от всички да знаем, че там където живеят различни народи  -  по вяра, по етнос  - най-голямата отговорност е да пазят мира и разбирателството.

Днес там, където хората нямат разум, където не са се научили да живеят заедно, падат бомби, умират деца. Братоубийствена война бушува в Украйна, стотици деца се избиват в Газа и много други огнища на напрежение има около нас.

Но, тук, в нашия град сме доказали на дело, че може да се живее в мир и разбирателство. Днес наш дълг е да продължим тази традиция.

Радостен съм да видя че традицията продължава и в лицето на кмета Ерол Мюмюн.“, каза отец Петър.

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн беше в църквата и заедно с вярващите посрещна големия християнски празник. Той поздрави християните с най-светлия празник.

Скъпи съграждани, братя и сестри, християни, за мен е изключителна радост да бъда тук сред вас на големия християнски празник Възкресение Христово., обърна се към миряните Ерол Мюмюн.

Той припомни, че още в нощта на изборната победа е обещал, че на Коледа и Великден ще е в църквата с християните, а на Рамазан Байрам и на Курбан Байрам - в джамията, с мюсюлманите.

Защото най-хубавото на празниците е те да бъдат споделени, да бъдем заедно и единни. Възкресение Христово е символ на възкресението на надеждата и добруването. Както тази вечер споделяме огъне, нека така да споделяме добрината, да споделяме помощта към ближния, към съседа.

Искам да пожелая на вас и на вашите близки, да има мир в душите ви, да има мир в семействата, да има мир в Родината и по света. Пожелавам си дълги години да бъдем все така единни и сплотени и Кърджали  да  бъде по-добро място за живеене за всички нас, посочи Ерол Мюмюн.

Много хора пожелаха да стиснат ръката на кмета и да му благодарят за проявеното уважение на този най-светъл за християните празник.

 

 

 

 

Още снимки
 Прочитания: 238 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign