Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Мултикултурният град на 17 години

 10 Май 2024

„Чрез Инициативата „Мултикултурният град“ ние вече 17 години изследваме необикновения начин, по който в хромозомата на Кърджали се съчетават етнокултурите, поколенческата памет и етническите идентичности“ – казва Радост Николаева от Арт движение Кръг. 17-тото издание на Инициативата „Мултикултурният град“ тази година ще стартира с ДЪРВО с историята на три поколения от едно кърджалийско семейство, която се простира между България, Обединеното кралство, Холандия, Германия и Турция, и в която винаги присъстват изкуствата. Историята тръгва от Нурие ХамдиМехмедали, родена в Кърджали през 1927 г., където е известна като първата майсторка на ръчна бродерия. За времето си е била образовано момиче, завършила е 8 клас в тогавашното Медресе (РИМ-Кърджали днес), починала е на 90-годишна възраст и е оставила майсторски творби в историята на занаятите. В изложбата са представени рязана бродерия, скици и артефакти от ръчните занаяти в Кърджали от 30-те години. Арт нишката от фамилната история на баба Нурие е представена с авторски творби на потомците й, последният от които е 27-годишният Едис Билгин, който в момента завършва политилогия и медии в Хагския университет, а в Дървото с фамилни истории е представен с инсталации с авторска поезия на англ. ез.

Инициативата „Мултикултурният град“ по традиция ще отбележи Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие 21 май, този път с предизвикателство към младите хора – младежи пишат на тема „Моето бъдеще в Кърджали“: МОЯТ КЪРДЖАЛИ – МОЕТО ДЕТСТВО /как се научих да обичам хората, улиците, пазарите, часовника…/; МОЯТ КЪРДЖАЛИ – МОЕТО ЮНОШЕСТВО /как извървях пътя до ценностите на моето време, как се научих да мечтая, разхождайки се по улиците на моя град…/; МОЯТ КЪРДЖАЛИ – моето бъдеще /как да помогна моят град да се развива, където и да съм/. Това ще бъде стартовата акция, а изследването ще продължи от 21 май до 20 октомври 2024, като се финализира с книжка по темата.

В програмата на 17-тото издание на „Мултикултурният град“ са включени също едно пътуване във времето на историка и журналист Георги Кулов под надслов „Балканска етнопалитра:Лицата на балканския фолклор“, както и представяне на певицата с международна кариера Лика Ешкенази, която наскоро публикува първата си книга „Песента на гугутките“, а нейна изложба с художествени творби ще бъде представеназа първи път в Кърджали на 16 юни. Ден преди това, на 15 юни, наградата „Мултикултурният човек“ ще бъде връчена за 12 път.

 

Още снимки
 Прочитания: 465 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign