Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Заместник-кметът на община Кърджали Даниел Делчев присъства на среща на B40

 13 Май 2024

На 10 май 2024 г. в гр. София по покана на кмета на Тирана г-н Ерион Вилеай, се проведе среща на кметовете на българските общини - членове на Мрежата B40.

Мрежата на балканските градове е създадена по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу в края на ноември 2021 г. с участието на 25 общини от 11 държави, представляващи 55 млн. Граждани. Сред основателите на организацията е и община Кърджали. Към днешна дата 14 български общини вече са част от партньорската мрежа на балканските градове. Това са общините Белица, Бургас, Велико Търново, Димитровград, Карлово, Карнобат, Кърджали, Пловдив, Раковски, Свиленград, Сливен, Стара Загора, Столична община и Троян.

Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близо до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са глобални проблеми като измененията на климата, дигиталната трансформация и др.

„За добро или лошо, живеем в много интересни и предизвикателни времена - война в Украйна, военни действия в Средния Изток, предстоящи избори в България, ЕС и САЩ. Преди часове се проведоха и тези в Северна Македония. В този контекст, много лесно националните власти забравят за кметовете, градовете и гражданите. Виждането на членовете на Мрежата Б40 е, че политиката започва в местното самоуправление. Кметовете са първото стъпало, в което се удря надигащата се вълна на гражданското мнение“, заяви председателят на организацията и кмет на Тирана Ерион Велиай в приветствието си при откриването на дискусионен форум с кметове и представители на български общини-членове на Мрежата B40.

Целта на посещението му е активизиране на дейността и представяне потенциала на организацията пред бъдещи членове, както и обсъждане на начините за укрепване на връзките между градовете и подобряване на сътрудничеството чрез В40. Повече от 15 български общини вече са заявили интерес да се присъединят към организацията.

Със съдействието на НСОРБ на срещата с кмета на албанската столица присъстваха представители на близо 20 общини. Официални гости бяха извънредният и пълномощен посланик на Албания в Република България  Н.Пр. Инид Мило и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

 


 Прочитания: 330 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign