Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Фестивалът ‘’Сцени на Арда’’ ще се проведе в Кърджали от 16 до 18 май 2024г.

 13 Май 2024

Община Кърджали, Общински център за култура и младежки дейности и Музикална къща ‘’Престо’’ организират за първа година фестивал ‘’Сцени на Арда’’.  Той е предвиден да се проведе между 16 и 18 май, 2024г.

Този фестивал е продължение на идеята да се обвържат артистични прояви по поречията на реките в България като по този начин те да привлекат вниманието към реката- събирателен образ на творческото начало и грижа за бъдещето, съобщи Мариана Ликова, директор на ОЦКМД. От своя страна досегът с изкуството създава богата душевност, която  изгражда хармонична личност. Особено в моментите на настъпващите технологични времена, които могат да  лишат личността от сетивата за възприятие на красивото и добродетелното.

Във фестивала сме отделили специално място на децата , тъй като ролята на изкуството е основна за духовното развитие и стимулиране на градивното начало у човека.  Наред с децата ще вземат участие и възрастни – любители и професионалисти, в различни сфери на изкуството и спорта, каза още Ликова.

До този момент броят на участниците надхвърля двеста души.

Паралелно с артистичните прояви се провеждат   семинари и практически занимания, конкурси и викторини за деца, младежи и всички, които обичат изкуството и природата.

Програмата ще бъде официално открита с  концерт „Звездните тенори“, Симфониета Видин- Солисти: Марио Николов, Андрея Мирчев, Стефан Петков, Разван Сарару,  с диригент Петър Димитров  и поредица от представяне на книгите - „Мистериозен спектакъл“ – автор Катя Андреева, „Пламъчко и Пламъчка“ – автор Маргарита Павлова, „Ерата на шестото слънце“ от Мира Нико, мексикански песни в изпълнение на Руси Ников. В рамките на фестивала е предвидена изложба на  маестро Мичо Димитров и прожекция на филма за него - „Полет на сетивата“, който показва чувствата и вълненията на един известен музикант, една фина и мъдра душа на творец.

Финалният концерт „Заедно на сцената“, който ще  бъде на открито, включва участие на деца, любители и професионалисти, както и представяне на различни култури с щандове, разположени на площада пред Дом на културата.

Надяваме се да  срещнем  приятели, последователи и съмишленици, които прегръщат от сърце хуманистичната идея за - свят на духовното, свят без конфликти и агресия. Защото там, от където премине реката, е живот, надежда и бъдеще.

Бихме се радвали да присъствате на този празник на различните култури, посочи директорът на Дома на културата.
 

 


 Прочитания: 261 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign