Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Интервю с инж. ХАСАН АЗИС

 16 Март 2004

Кметът инж. Хасан АЗИС :

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО Е ДА УПРАВЛЯВАШ КЪРДЖАЛИ

Градът ще има нова промишлена зона , европейска инфраструктура и собствен фонд за проекти
- Г - н Азис, трудни ли бяха за Вас първите сто дни от управлението на община Кърджали ?

- Не бих казал, че бяха лесни.В тези дни “си подредихме къщата“, както се казва. Променихме изцяло философията и структурата на управление, за да постигнем оптималното ниво на вземане на решения. Отговорността за тях е от най- ниското ниво и за прилагането й няма административни пречки.Приехме новата структура на общинската администрация, за да я направим по- мобилна. В момента сме заложили на двама директори на дирекции ,на петима началници на отдели и на сектори. С новата структура става възможно всеки служител да бъде отговорен за своите действия и същевременно да има възможност за творческо развитие и инициативи, без да се налага да преодолява пречки в административния процес. Продължава въвеждането на модерна компютърна система и интернет за цялата общинска администрация, за всяко работно място. Продължава и изграждането на обслужване на едно гише.


- В какво финанансово състояние заварихте общинските дела?

- За съжаление заварихме общината с дългове за 2. 5 милиона лева. Ще кажа по- големите задължения .Неразплатените разходи за строителство за 2003 година бяха 594 хиляди лева, около 800 хиляди лева бяха задълженията към “Електроразпределение“. Тях започнахме да изплащаме разсрочено. Имаме и задължения към БДЖ за поддръжката на прелезите.

- Управленският Ви екип беше попълнен почти веднага след встъпването ви в длъжност, но за намирането на трети заместник - кмет Ви трябваха цели три месеца. Защо ? Сега считате ли, че интересите на всички общности в Кърджали са добре представени в управлението ?

- С принципа на назначаването на тримата заместник- кметове ние всъщност изпълняваме поетите ангажименти пред обществото. По време на кампанията за местните избори ние казахме, че ще работим с професионалисти, с хора, които ще представляват цялата общественост, цялото население, такова, каквото е то в своя етносъстав. Сегашният управленски модел е работещ, успешен и е предпоставка за по- добро управление на общината. Убеден съм, че това е най- доброто за Кърджали.

- Как се управлява община като Кърджали ?

- Няма да е истина, ако кажа, че се управлява лесно. Много ме задължава това, че на местните избори 58 на сто от гласовете бяха за мен като кандидатура на ДПС за кмет на общината. Аз залагам на развитието на инфраструктурата на Кърджали. Честно обаче трябва тук да кажа, че този процес е започнал преди нашето управление. В момента ние работим по втория етап на монтирането на енергоспестяващи лампи, освен това ще осветим всички основни подходи към града, ще направим детски площадки и ще сложим пейки навсякъде, където хората от общината са поискали, в бюджет 2004 за тази цел са предвидени 75 хиляди лева. Предвиден е и ремонт на няколко училища.
За мен голямо предизвикателство да съм кмет на Кърджали. Още през този месец ще кандидатстваме за финансиране на голям проект за пазара в Кърджали, който ще промени центъра на града. Нужни са ни повече от 6 милиона лева, едната възможност е да кандидаствуваме по САПАРД, има и други програми. Сигурен съм, че Кърджали ще има нов пазар. Важен обект е и бившият казармен район. Строителството на модерно депо за твърди отпадъци с финансиране по ИСПА започва през 2006г. Продължаването на корекцията на река Арда е също приоритет в инфраструктурната ни програма. Предстои водоснабдяването на три групи села в общината в близост до Жинзифово, Бащино и Панчево.
Предвидените в бюджет 2004 пари за капиталови разходи са 8 милиона лева. Те няма да стигнат за реализиране на всичко, което планираме, затова търсим външно финансиране. В момента община Кърджали има между 15 и 20 проекта по различни фондове и програми и осъществяването им ще промени облика на Кърджали.

- Акцент в предизборната Ви програма, с която спечелихте, беше превръщането на Кърджали в европейското лице на България. Кога очаквате реални резултати в този процес?

- Смятам за особено ценни две неща, които постигнахме в бюджета за тази година и които са предпоставка за превръщането на Кърджали в европейското лице на България. За първи път направихме специален фонд с 200 хиляди лева, предназначени само за подготвяне на инфраструктурни проекти, за да момент във всеки момент да кандидатствуваме за финансиране по различни програми. Намирам това за изпреварващ ход, защото този фонд ще ни даде възможност да реагираме незабавно за разработването на различни проекти и за спазване на понякога късите срокове за извършване на тази работа. Освен това ще разполагаме и с друг паричен фонд, в който сумата е много по- малка - 50 хиляди лева, но е предназначена за съфинансиране на проекти с участието на неправителствения сектор. В Кърджали неправителствените организации имат нужния потенциал, но много често не могат да спечелят проекти, понеже нямат пари за нужния 5 или 10 на сто собствен ресурс. Този фонд ще ги подпомогне точно в това. Още през този кметски мандат Кърджали ще започне да придобива европейски облик, защото всичките ни идеи за инфраструктурата, за развитието на културно- историческия туризъм и на промишлеността са в тази посока.
- Как ще направите района привлекателно място за големи български и чуждестранни инвеститори? Как ще подкрепите местния бинес?

- Общината не е институция, която разкрива нови работни места или отваря фабрики, но тя създава условия за развитието на бизнеса и инвестициите. Точно затова общинската подкрепа според мен е много важна за бизнеса. Сега ми е много приятно да съобщя една новина - до няколко дни ще бъдем готови да открием нова промишлена зона между Кърджали и Момчилград. Теренът е много голям, има вода, ток, отговаря на всички необходими условия за индустриална зона. Смятам, че сме създали възможност за наши и чужди бизнесмени да инвестират в новата промишлена зона на Кърджали.
Винаги съм бил на позиции, че местният бизнес се нуждае от общинска подкрепа и това е част от философията на нашето управление. Ние заставаме зад местния транспортен и строителен бизнес, зад рекламното и информационно обслужване, осъществявано от местни фирми. Така насърчаваме местното предприемачество и инициативност.

- Може ли да очакваме през Вашия управленски мандат Кърджали да използва максимално своите исторически, културни и археологически забележителности, така че да се превърне в център на международния туризъм?

- Искаме Кърджали максимално да използва културно- историческото и археологическото си богатство, за да бъде привлекателен център за посещения през цялата година. Свещеният град на траките Перперикон ще бъде един от центровете за културен туризъм. Кърджали спечелифинансиране по програма ФАР за общо 1. 2 милиона евро. С тези пари ще бъде построен пътят до култовия комплекс, модерният посетителски център в подстъпите към него и ще се направи пълно експозициониране на Перперикон. Друг малък проект, също свързан с Перперикон, носи името “Пътят на боговете, златото и хората“ и в момента се осъществява. Светът заговори за Свещения град на траките като за една от археологическите сензации и можем да се гордеем, че тук е бил кръстопътят на древни култури и цивилизации.

- Как ще накарате младите хора да останат тук, а гурбетчиите да се завърнат в родния край и да повярват в неговото бъдеще?

- Има възможност повече институти и университети да разполагат със собствена база в Кърджали. Иска ми се градът да стане център на повече академични дейности, отколкото имаме в момента, така че младите хора да идват тук да учат поне за 4 години.Смятам също така, че Кърджали има потенциал за отварянето на още един колеж. Тогава ще бъде привлекателно място за младите. А хората, които са потърсили препитание навън, ще се върнат, когато разберат, че Кърджали е добро място за бизнес, за образование и за живот.


Интервюто взе : Радка Петрова
Вестник “Дума“ - 16 март 2004 г.


 Прочитания: 2460 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign