Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали празнува 24 май - Деня на българските букви, слово и духовност

 24 Май 2024

Под мелодията на химна на българската просвета и култура, и на светите братя Кирил и Методий „Върви, народен възродени”, изпълнявана от фанфарния състав при ЕГ „Христо Ботев“, точно 10.30 ч. от Дома на културата тръгна празничното шествие на представителните блокове на учебните заведения и читалища от община Кърджали, предвождано от Първия ученически гвардейски отряд при Езикова и мажоретките на СУ „Отец Паисий“. 

Начело на шествието застана кметът на Кърджали Ерол Мюмюн. Колоната тръгна по бул. „България”, за да стигне до Паметника на освободителите в Градската градина, където бе поставено началото на тържеството посветено на 24 май – Денят на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Сред официалните лица на празника бяха областния управител Никола Чанев, кметът Ерол Мюмюн и неговите заместници Веселина Тихомирова, Тунджай Шюкрю и Байрям Байрям,  председателят на Общинския съвет Мухаррем Мухаррем, началникът на РУО Кърджали Ангелина Костова, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.  

След красивия танц на малките и големи мажоретки към СУ „Отец Паисий“, прозвуча химна на  Република България, а Представителният дамски хор „Незабравки” към НЧ „Обединение 1913” изпълни химна на Светите братя Кирил и Методий.

След това водещият тържеството даде думата за приветствие на кмета на Кърджали Ерол Мюмюн. 

„24-ти май е единственият празник, обединяващ българите. Празникът, който честваме вече 173 години! Спасявайки и съхранявайки делото на светите братя Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на цялото човечество. „И ний сме дали нещо на света, на вси славяни книга да четат“ - думите на Патриарха на българската литература Иван Вазов ни напомнят, че винаги ще имаме повод за национална гордост“, подчерта в словото си кметът Ерол Мюмюн.

Той припомни факта, че днес на кирилица пишат над 200 милиона души от различни държави на планетата Земя и затова рябва да сме горди с това, че сме дали на света тази азбука и, че сме я съхранили през вековете!

Затова - 24 май е Ден за национално самочувствие. Ден на светли детски спомени, на истински и неподправени вълнения. Ден на преклонение, на спомен за отминало величие и надежда за светло бъдеще, за един по-добър свят и за по-добри бъднини за нашия народ!“, каза кметът. 

По думите му 24 май е празник, който не само потвърждава националната ни идентичност, но и отбелязва нашата европейска значимост. „Той ни напомня, че бъдещето ни е в знанието и паметта“, каза още кметът в словото си.

Последва награждаването на изявили се ученици от община Кърджали на регионални, национални и международни форуми.

 

Още снимки
 Прочитания: 245 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign