Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Първи автопоход по стъпките на героите от Балканската война

 15 Октомври 2007

Точно в 11 часа днес започна тържественият ритуал пред паметника на Освободителите в Градската градина в рамките на първия по рода си автопоход “По пътя на освободителите на Източните Родопи по време на Балканската война “. Инициативата за провеждането на похода е на Областна управа Кърджали и се осъществява със съдействието на община Кърджали.
В знак на почит пред падналите герои венци и цветя пред паметника поднесоха областният управител Ангел Коджаманов, временно изпълняващият длъжността кмет на община Кърджали Нурджан Юсеин, Общински съвет Кърджали, ОДП, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, представителните отряди от седемте общини -участнички в похода, кандидати за кметове на община Кърджали, политически партии и организации.
Балканската война е едно от събитията, което ще остане в българската история като безспорен пример за национално обединение на българския народ в защита на своята държава. Тя е естествен завършек на десетилетните борби на българите за отхвърляне на несправедливите решения на Берлинския договор, каза в словото си Нурджан Юсеин –временно изпълняващ длъжността кмет на община Кърджали. Той пожела на участниците в автопохода на добър час, да обичат България и своя роден кърджалийски край .
С приветствени думи към присъстващите се обърна и областният управители Ангел Коджаманов. Хода на военните действия по време на Балканската война 1912-1913 година проследи полковник Станчо Станчев от Военна академия “Георги Сава Раковски”, който също се включи в първия поход по стъпките на освободителите.
Първата спирка на автопохода бе в с. Пчеларово. След Кърджали участниците посетиха Момчилград и Маказа. Те се поклониха и положиха цветя и венци на признателност на седем паметници и паметни плочи в Източните Родопи, свързани с историческите събития през 1912-1913 г., сред които и бюст- паметника на освободителя на Кърджали - ген. Васил Делов.

Още снимки
 Прочитания: 2354 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign